Stegen de Tesla aandelen dinsdag nog met 21 procent waardoor het bedrijf een marktwaarde van meer dan 165 miljard dollar bereikte, woensdag is Tesla de opvallendste daler van Wall Street.

Het aandeel van de Californische maker van elektrische auto’s viel zo’n 18 procent terug.

Maar ondanks deze verliesdag maakt CEO Elon Musk nog altijd kans op een gigantisch beloningspakket.

De minimum beurswaarde die bereikt moest worden voor dit beloningspakket was 100 miljard dollar. Met elke extra 50 miljard dollar aan beurswaarde daarboven komt een nieuw onderdeel van het beloningspakket voor de CEO beschikbaar. Om alles te ontvangen moeten er in totaal 12 stappen doorlopen worden, met als einddoel een beurswaarde van 650 miljard dollar.

Megabeloning voor Elon Musk

Iedere keer dat de beurswaarde van Tesla een nieuwe sprong van 50 miljard dollar maakt, krijgt Musk de mogelijkheid om 1,7 miljoen aandelenopties te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Voor de tranche die in zicht komt bij de beurswaarde van boven de 150 miljard dollar, ligt de uitoefenprijs van de aandelen op 350 dollar. Bij een beurswaarde van 150 miljard dollar noteert het aandeel Tesla ruim boven de 800 dollar, dus dan kan Musk bij een aankoopprijs van 350 dollar profiteren van een koersverschil dat honderden miljoenen dollars winst oplevert.

Dinsdag noteerde Tesla qua marktwaarde ruim boven de 160 miljard dollar, maar door de koersval van woensdag is de waarde teruggezakt naar 132 miljard dollar.

Lees ook op Business Insider

Topman Musk moet sowieso nog even wachten voor hij zich rijk kan rekenen. Er gaat namelijk enige tijd overheen voor de aandelentranches worden vrijgegeven.

Voordat Musk de mogelijkheid krijgt aandelen Tesla tegen een gunstige prijs te kopen, moet de marktwaarde minstens zes maanden op het afgesproken doelbedrag of hoger staan (dus 100 miljard dollar, 150 miljard dollar, 200 miljard dollar, enzovoorts). Daarnaast moet Tesla een specifieke hoeveelheid winst maken en vastgelegde doelen voor de operationele winst bereiken, voordat Musk beloond wordt in aandelen.

Het beloningpakket voor Musk werd in januari 2018 vastgesteld. Het bestaat uit twaalf tranches van telkens 1,7 miljoen aandelen. De totale beloning kan dus oplopen tot  20,4 miljoen aandelenopties. Musk heeft in de tussentijd geen vast salaris en krijgt ook geen andere bonussen uitgekeerd.

Lees meer over Tesla: