Voor Facebook breekt woensdag een dag met twee gezichten aan. Het social mediabedrijf moet vragen beantwoorden over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, maar zal tegelijkertijd pochen met klinkende cijfers over het derde kwartaal.

De twee agendapunten illustreren hoezeer er een kloof gaapt tussen schandalen rond het sociale netwerk en de reputatie die het op Wall Street geniet.

Vertegenwoordigers van het bedrijf treden woensdag aan, in verband met het onderzoek van het Amerikaanse Congres naar beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op Facebook. Facebook-directeuren moeten in twee commissies van het Congres vragen beantwoorden over Russische inmenging.

De posts van Russische origine zouden maar liefst 126 miljoen mensen bereikt hebben in de Verenigde Staten: 29 miljoen direct en nog eens 97 miljoen via likes en shares, zo meldde de site The Verge.

Kwartaalcijfers Facebook

Op Wall Street kan Facebook een heel ander verhaal vertellen. Want woensdag presenteert Facebook ook de resultaten over het derde kwartaal van dit jaar. Aan een overwegend positief gestemd publiek van beleggers en financiële analisten.

Ondanks alle schandalen, is de beurswaarde van Facebook onverminderd hoog: 520 miljard dollar, omgerekend 446 miljard euro.

Volgens tal van analisten zit er voor het techbedrijf nog meer in het vat. Deutsche Bank verhoogde vorige maand haar koersdoel voor het aandeel Facebook naar 220 dollar. Op dinsdagavond noteerde het aandeel Facebook op 179,80 dollar.

Ook zakenbank Morgan Stanley acht het aandeel 'te goedkoop voor de kwaliteit en groei'.

De ramingen van analisten zijn dan ook torenhoog. Naar verwachting presenteert Facebook woensdag een kwartaalomzet van 9,8 miljard dollar (8,4 miljard euro). Dat is 40 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Van de tientallen analisten op Wall Street die het bedrijf volgen, adviseren slechts twee om de aandelen Facebook van de hand te doen.