Telegram heeft de mijlpaal van 500 miljoen actieve gebruikers bereikt na forse kritiek op het aangepaste privacybeleid van WhatsApp. De berichtenapp telde 25 miljoen downloads in de laatste 72 uur.

Concurrent Signal zag het aantal gebruikers de laatste dagen ook explosief groeien.

WhatsApp dwingt gebruikers om sommige data met Facebook te delen, anders kunnen ze hun accounts niet meer gebruiken. De wijziging geldt niet voor gebruikers in de EU.

Berichtenapp Telegram heeft de laatste drie dagen meer dan 25 miljoen nieuwe gebruikers erbij gekregen. Dit na ophef over het aangepaste privacybeleid van concurrent WhatsApp.

Met deze explosieve stijging van het aantal nieuwe leden heeft Telegram de mijlpaal van 500 miljoen actieve gebruikers inmiddels overschreden.

De groei komt nadat concurrent WhatsApp veel kritiek kreeg op haar nieuwe privacybeleid. Hierbij worden gebruikers verplicht om Facebook en haar dochterondernemingen toe te staan WhatsApp-data zoals telefoonnummers en locaties te verzamelen.

Als ze niet voor 8 februari toestemming geven, verliezen gebruikers toegang tot de app.

Dit geldt overigens alleen voor landen buiten de Europese Unie. WhatsApp houdt zich aan Europese wetgeving, dus Nederlandse gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over de gewijzigde voorwaarden.

WhatsApp heeft inmiddels verduidelijkt dat de verandering geen invloed heeft op de privacy van berichten met vrienden en familie.

"Het is belangrijk om duidelijk te zijn over het feit dat deze update over zakelijke communicatie gaat en dat deze niets verandert aan de manier waarop WhatsApp gegevens deelt met Facebook", laat WhatsApp-CEO Will Cathcart op Twitter weten. "Het heeft geen invloed op de manier waarop mensen privé communiceren met vrienden of familie, waar ter wereld ook."

Telegram opgericht door Rus Pavel Durov

Het in 2013 door Pavel Durov opgerichte Telegram is gevestigd in Dubai en concurreert met WhatsApp.

Miljardair Durov, die het merendeel van het bedrijf in zijn bezit heeft, ontwikkelde ook Vkontakte, het grootste sociale platform in Rusland.

Een vertegenwoordiger van Telegram was niet direct beschikbaar om te reageren op de explosieve groei van het aantal nieuwe gebruikers.

Een andere berichtenapp, Signal, zag een toename van 4200 procent in het aantal nieuwe gebruikers, nadat WhatsApp de nieuwe gebruikersvoorwaarden bekendmaakte. Tussen 6 en 11 januari is de app 7,5 miljoen keer gedownload, blijkt uit data van analysebedrijf Sensor Tower.

LEES OOK: Downloads van chatapp Signal stijgen met 4200% nadat WhatsApp aankondigt dat het data gaat delen met Facebook