• WhatsApp heeft gebruikers laten weten dat ze er voor 8 februari mee moeten instemmen dat Facebook en zijn dochterondernemingen gegevens van WhatsApp verzamelen.
  • Concurrenten Signal en Telegram zitten sindsdien enorm in de lift.
  • Signal is vorige week 7,5 miljoen keer gedownload, een stijging van 4.200 procent ten opzichte van de week ervoor. Telegram is 9 miljoen keer gedownload, een toename van 91 procent.
  • Signal kreeg veel publiciteit na de aankondiging van WhatsApp, waarbij bekende mensen als Elon Musk en Edward Snowden de app aanprezen als een alternatief voor WhatsApp.

Concurrenten van WhatsApp zitten enorm in de lift sinds de berichten-app vorige week woensdag aankondigde dat ze gebruikers gaat verplichten om sommige persoonlijke gegevens te delen met moederbedrijf Facebook.

WhatsApp liet gebruikers weten dat ze er voor 8 februari mee moeten instemmen dat Facebook en zijn dochterondernemingen gegevens van WhatsApp verzamelen, waaronder telefoonnummers en locaties. Zonder die instemming vervalt hun toegang tot de app.

WhatsApp heeft sindsdien verklaard dat dit alleen geldt voor gebruikers buiten de EU en het Verenigd Koninkrijk, en dat de verandering “op geen enkele manier invloed heeft op uw berichten met vrienden of familie”.

Gegevens van app-analysebedrijf Sensor Tower laten zien dat Signal, een concurrerende chatapp die inzet op privacy, een enorme stijging zag in gebruikersaantallen na de aankondiging van WhatsApp.

"Van 6 januari tot 10 januari zag Signal wereldwijd ongeveer 7,5 miljoen downloads uit de App Store en Google Play", aldus een woordvoerder van Sensor Tower tegen Insider. Dat is een stijging van 4200 procent ten opzichte van de week ervoor.

Signal kreeg veel publiciteit na de aankondiging van WhatsApp. Bekende mensen als Elon Musk en Edward Snowden prezen de app aan. Musk schreef "gebruik Signal" op Twitter, wat als onverwachte bijwerking had dat de koers van het aandeel van een ongerelateerd bedrijf, Signal Advance, met 11.700 procent omhoog schoot.

Berichtendienst Telegram zag het aantal gebruikers ook toenemen. In dezelfde periode haalde het bedrijf 9 miljoen nieuwe gebruikers binnen, een stijging van 91 procent ten opzichte van de week ervoor. 

Voor zowel Signal als Telegram was India de grootste groeimarkt. Signal werd 2,3 miljoen keer geïnstalleerd in India, meer dan dertig procent van het totale aantal. Telegram werd in India 1,5 miljoen maal geïnstalleerd, ofwel zestien procent van het totale aantal. Voor Signal was de VS de tweede markt. Daar werd de app ongeveer 1 miljoen keer geïnstalleerd.

WhatsApp probeert sinds woensdag zorgen van gebruikers over de privacy van de app weg te nemen. "We willen ingaan op enkele geruchten en honderd procent duidelijk zijn dat we uw privéberichten blijven beschermen met versleuteling", aldus het bedrijf maandag in een verklaring.

"We willen duidelijk maken dat de beleidswijziging op geen enkele manier invloed heeft op de privacy van berichten aan vrienden of familie. In plaats daarvan bevat deze update veranderingen met betrekking tot het sturen van berichten naar een bedrijf via WhatsApp, wat optioneel is, en biedt hij meer transparantie over hoe we gegevens verzamelen en gebruiken", voegde WhatsApp toe in een reeks veelgestelde vragen op zijn website.

Lees meer over technologie: