Twee programmeurs hebben op Twitter een demo gedeeld van een project dat ze Tele-Prompt noemen. Het is een door kustmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) aangestuurde autocue die meeluistert naar gesprekken en tegelijkertijd interessante ‘oneliners’ genereert die je kunt inbrengen.

De softwareprogrammeurs lieten bijvoorbeeld zien hoe Tele-Prompt inspirerende uitspraken van salesmanagers kan nabootsen. Dit kan in theorie door leidinggevenden en anderen gebruikt worden tijdens vergaderingen.

Eén van suggesties is dat salesmedewerkers zich “nooit mogen voorstellen met een verkooppraatje”, maar moeten benadrukken hoe ze “mensen en bedrijven kunnen helpen”.

Volgens een van de programmeurs achter Tele-Prompt gebruikt de software een taalverwerkingsmodel bekend als GPT-3 om gesprekken te interpreteren. Vervolgens haalt het model citaten uit de citatendatabase van Kaggle om charismatische opmerkingen voor te stellen.

GPT-3 wordt ontwikkeld door OpenAI, dat onder meer bekend is van ChatGPT, een AI-chatbot die de laatste tijd veel aandacht in de media krijgt.

Ter verduidelijking: GPT-3 is een van de grootste taalmodellen die op dit moment beschikbaar is en heeft brede inzetbaarheid. ChatGPT is een beperkte variant van GPT-3 die is toegespitst op het gebruik voor conversaties en chatbots.

Lees ook: Google heeft naar verluidt ‘code rood’ afgegeven als reactie op de toenemende populariteit van ChatGPT

De chatbot staat overigens niet in verbinding met het internet, maar werkt alleen lokaal op de computer waarop hij gebruikt wordt. Zo worden eventuele privacyproblemen voorkomen en wordt de optimale snelheid bereikt, stelt programmeur Daniel Gross.

Gross werkte vier jaar lang op bij Apple aan projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van artificial intelligence. Tele-Prompt bouwde hij samen met Nat Friedman, de voormalige CEO van codeplatform GitHub. Volgens Friedman investeren de twee ook geregeld samen in startups.

Hoewel Gross tweette dat de demo enigszins als grap bedoeld is, hoopt hij dat het een voorbeeld is van een stap richting de serieuzere toekomst van kunstmatige intelligentie.

De bot is niet beschikbaar als app voor consumenten. De code is echter wel openbaar beschikbaar op GitHub, wat andere enthousiastelingen heeft geïnspireerd tot het maken van spin-offs. Programmeur Georgi Gerganov paste Tele-Prompt aan zodat de software op een iPhone kan draaien, tweette hij.

LEES OOK: ChatGPT is niet krachtig genoeg en veel te duur om de concurrentie met Google aan te gaan