- Europese startups liggen op koers om dit jaar 85 miljard dollar aan groeikapitaal te scoren, volgens een nieuw rapport van investeringsfonds Atomico.
- Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar, toen er meer dan 100 miljard dollar werd opgehaald.
- Hoe zal dat in 2023 zijn? Business Insider belicht vier belangrijke bevindingen van het rapport, waaronder de vooruitzichten voor volgend jaar.
- Lees ook: Dit zegt één van de meest bekende durfinvesteerders uit Silicon Valley over het beleggingsadvies dat hij ooit kreeg en 4 andere geldinzichten
Het ging Europese startups voor de wind. Na het bereiken van een mijlpaal van ruim 100 miljard dollar aan investeringen vorig jaar, waren jonge Europese bedrijven in feeststemming. Het kapitaal leek niet op te raken en investeerders bleven de startups steunen.
Maar het feest is inmiddels voorbij. Europese startups liggen op koers om tegen eind 2022 85 miljard dollar op te halen, volgens het rapport State of European Tech 2022 van het Europese investeringsfonds Atomico. Dat zou 17 procent onder het recordbedrag van vorig jaar liggen.
Hoewel de investeringen waarschijnlijk die van 2020 zullen overtreffen, markeert de daling vanaf 2021 een periode van onzekerheid in Europa. “Als je de combinatie neemt van de oorlog in Oekraïne, de inflatie die de pan uit rijst en de cyclus van renteverhogingen … dan houd je de meest uitdagende macro-omgeving sinds de wereldwijde financiële crisis over”, vertelde Atomico-partner Tom Wehmeier aan Insider.
Business Insider belicht vier belangrijke bevindingen van het rapport, om te begrijpen waarom Europese startups het zwaar hebben en wat de vooruitzichten zijn voor 2023.
Een markt die zich traag aanpast aan de realiteit
Europese startups begonnen het jaar sterk. De investeringen in deze bedrijven stegen in het eerste kwartaal van 2022 met 52 procent op jaarbasis tot 29,2 miljard dollar.
Pas enkele maanden na de invasie van Oekraïne en de eerste rentestijgingen, begon er een vertraging op te treden. De investeringen daalden tot tussen de 3 en 5 miljard dollar per maand. Halverwege het jaar was er 55,5 miljard opgehaald door Europese startups. In vergelijking met vorig jaar ging het om een stijging van nog maar 4 procent.
Volgens Wehmeier past de markt zich traag aan aan de realiteit. Pas "toen het sentiment omsloeg, de markt begon af te koelen en de voorzichtigheid en onzekerheid die door de macro-achtergrond werden gecreëerd echt begonnen in te zinken", kwam de markt in beweging, aldus de partner.
Groeikapitaal is moeilijker aan te komen
Europese tech startups die willen opschalen hebben moeite om aan groeikapitaal te komen. Volgens Atomico waren er 133 investeringsrondes van 100 miljoen dollar of meer in de eerste helft van 2022, maar tot nu toe slechts 37 van zulke rondes in de tweede helft van het jaar.
In theorie komt dit neer op een afkoeling van wat Wehmeier beschrijft als kapitaalmarkten die oververhit zijn geraakt door de enorme hoeveelheid goedkoop geld.
In de praktijk zie je dit terug in een veranderde houding van beleggers - vooral van in de VS gevestigde crossover funds - die Europa vorig jaar overspoelden met groeikapitaal.Uit onderzoek van Atomico bleek dat het aantal actieve Amerikaanse investeerders in rondes van 100 miljoen dollar of meer met 22 procent is gedaald.
Minder mogelijkheden om rendement te genereren
Nu de stemming op de markt omslaat, zijn initial public offerings (IPO's) wel het laatste waar ondernemers aan denken. Er waren dit jaar slechts drie beursgangen met een marktwaarde van minstens 1 miljard dollar. Vorig jaar waren er maar liefst 86.
Dat brengt risico's met zich mee voor investeringsfondsen. Voor hen zijn er namelijk minder mogelijkheden om rendement te genereren voor de geldschieters.
Toch neemt de bereidheid om te investeren in Europese techstartups niet af, zegt directeur Sarah Guemouri van Atomico. Ruim 4 op de 5 ondervraagde durfkapitalisten gaven aan volgend jaar opnieuw te zullen investeren.
Volgens Wehmeier zullen de investeerders waarschijnlijk wel wat langer moeten wachten op de uiteindelijke beursgang, gezien het huidige marktklimaat.
Hoe veerkrachtig Europa is, moet nog blijken
Hoe het Europa in 2023 vergaat, valt nog te bezien. Door de dreigende recessie zullen er in ieder geval waarschijnlijk weinig beursgangen zijn komend jaar.
Toch blijft Atomico optimistisch over Europese techstartups. Met name omdat de sector sinds 2015 zo'n 2.000 miljard dollar in waarde is gestegen.
Investeringsfondsen beschikken volgens Atomico over 44 miljard dollar aan 'dry powder' – kapitaal dat is opgehaald, maar waarvoor de fondsen nog geen bestemming hebben. Dit geeft hen voldoende ruimte om startups te ondersteunen die een langere aanloop nodig hebben, stelt Atomico.
Wehmeier erkent dat "de zaken oververhit zijn geraakt", of het nu gaat om de hoeveelheid beschikbaar kapitaal of om waarderingen. Een afkoelingsperiode kan volgens hem dan ook helpen om meer veerkracht in de markt in te bouwen. "Een koude douche voor het ecosysteem kan een gezonde zaak zijn."