• Aandelenmarkten zijn dit jaar flink onderuit gegaan uit vrees voor stijgende rentes.
  • De Amerikaanse Nasdaq-index, die veel technologie gerelateerde aandelen telt, is sinds begin dit jaar ongeveer 13 procent gedaald.
  • De vijf grootste techmagnaten ter wereld hebben dit jaar tot dusver ongeveer 85 miljard dollar aan vermogen zien verdampen.
  • Lees ook: AEX vanaf piekniveau inmiddels 9% lager – bitcoin zakt verder weg onder $34.000

De vijf grootste techbazen ter wereld hebben in de eerste weken van 2022 al zo’n 85 miljard dollar aan vermogen verloren als gevolg van een zware verkoopgolf op de beurs. Daardoor is de waarde van de belangen van (mede-)oprichters in techgiganten zoals Tesla, Amazon, Microsoft en Facebook gedaald.

Door de zware beursverliezen is het fortuin van Elon Musk, de mede-oprichter van Tesla en ’s werelds rijkste mens, gedaald tot 243 miljard dollar. Dat is ongeveer 27 miljard dollar lager dan eind vorig jaar, volgens de Bloomberg Billionaires Index. In november piekte Musks vermogen nog op 335 miljard dollar.

De op één na rijkste man ter wereld, oprichter Jeff Bezos van Amazon, verloor sinds het begin van het jaar zo’n 25 miljard dollar.

Medeoprichter Bill Gates van Microsoft zag zijn vermogen sinds sinds de start van dit jaar met 9,5 miljard dollar dalen. Mede-oprichter Larry Page van Goog verloor 12 miljard dollar aan vermogen, als gevolg van de koersdaling van Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Mark Zuckerberg van Facebook verloor eveneens ongeveer 12 miljard dollar door de daling van het aandeel Facebook.

De Nasdaq-index, die veel technologie gerelateerde aandelen telt, zakte sinds begin dit jaar met ongeveer 13 procent.

Sommige techaandelen worden gezien als extra rentegevoelig, omdat bedrijven die fors investeren in groeiprojecten die pas later winst opleveren, baat hebben bij goedkope financiering. En die financiering wordt duurder naarmate de rentes stijgen.

Dit is hoe de rijkste mensen ter wereld er vanaf 24 januari voor staan op de Bloomberg Billionaires Index. De nummer drie, Bernard Arnault van luxegoederenconcern LVMH, hoort overigens niet thuis in het rijtje 'techbazen'. Maar ook zijn vermogen is gedaald.

RangNaamTotale vermogenVerandering sinds begin dit jaar
1Elon Musk (Tesla)$243 miljard-$26.9 miljard
2Jeff Bezos (Am,azon)$168 miljard-$24.7 miljard
3Bernard Arnault (LVMH)$167 miljard-$10.5 miljard
4Bill Gates (Microsoft)$129 miljard-$9.47 miljard
5Larry Page (Google)$117 miljard-$11.9 miljard
6Mark Zuckerberg (Facebook)$113 miljard-$12.1 miljard

LEES OOK: De komende 7 jaar kun je alleen van deze 2 beleggingen een positief rendement verwachten, aldus beursgoeroe Jeremy Grantham