De Amerikaanse zangeres Taylor Swift schreef zondag op Tumblr dat ze “verdrietig is en ervan walgt” dat de bekende manager Scooter Braun de rechten op haar eerder verschenen muziekalbums heeft gekocht.

Braun heeft Big Machine Records voor 300 miljoen dollar gekocht en daar valt ook de muziek van Swift onder.

Big Machine Records zou haar in 2015 duidelijk hebben gemaakt dat ze de rechten op haar albums niet zelf kon kopen, toen CEO Evan Spiegel van Snapchat gesprekken voerde om het bedrijf over te nemen. Volgens Swift werd haar alleen de mogelijkheid geboden om haar albums één voor één “terug te verdienen” voor elk nieuw album dat ze zou maken. Maar ze besloot het label te verlaten.

“Ik vertrok, omdat ik wist dat Scott Borchetta [de voormalige CEO van Big Machine Records] het label zou verkopen als ik het contract eenmaal zou hebben getekend, en daarmee ook mij en mijn toekomst”, schrijft ze. “Ik moest de uiterst pijnlijke beslissing nemen om op te stappen en mijn verleden achter me te laten. Het gaat om muziek die ik heb geschreven in mijn slaapkamer en video’s die ik heb kunnen maken van het geld dat ik verdiende met optredens in bars en later in clubs, concerthallen en stadions.”

Zelfs als artiesten hun eigen muziek schrijven en uitvoeren, is die niet automatisch hun eigendom. Een in muziek gespecialiseerde advocaat legde in een blog voor SonicBids uit dat producers, audiotechnici, muzieklabels en opnamestudio’s, net als de artiest zelf, allemaal deels eigenaar kunnen zijn van een muziekopname.

“Mensen die naast de artiest betrokken zijn bij muziekopnames, kunnen claimen dat op hun bijdrage ook auteursrecht rust en dat ze daarom mede-eigenaar zijn”, staat te lezen in het blog.

Swift heeft geen eigendomsrechten op haar eerste zes albums die uitkwamen tussen 2006 en 2017, vanwege een platencontract dat ze tekende toen ze 15 was.

Lees ook op Business Insider

Vete met Kanye West

“Even wat opmerkelijke feitjes over het nieuws van vandaag”, schrijft ze op Tumblr. “Ik hoorde tegelijk met de rest van de wereld dat Scooter Braun mijn muziek heeft gekocht. Het enige waar ik aan kon denken was het jarenlange manipulatieve getreiter van deze man.”

Swift doelt daarmee een ruzie tussen haarzelf en Kanye West, een voormalige klant van Braun. In 2009 onderbrak West de speech die Swift hield voor het winnen van de award voor Best Female Video bij de MTV Video Music Awards, door te zeggen dat Beyoncé had moeten winnen.

Die strijd sleepte jarenlang voort, waarbij West zich dan weer verontschuldigde en dan juist weer niet. In 2016 kwam hij met het nummer “Famous” met daarin de zin: “I feel like me and Taylor might still have sex / Why? I made that bitch famous.”

kanye west interrupt taylor swift

Foto: Christopher Polk/Getty Images

Swift verwees naar dat liedje toen ze in 2016 de prijs won voor Album of the Year bij de Grammy Awards. “Als eerste vrouw die twee keer het ‘Album of the Year’ heeft gewonnen bij de Grammy’s wil ik tegen alle aanwezige jongeren zeggen dat je mensen tegen zult komen die proberen je succes te ondermijnen.”

“Als je je gewoon concentreert op je werk en je niet laat afleiden door dat soort mensen, dan zul je op een dag om je heen kijken en tot de ontdekking komen dat je het aan jezelf en de mensen die van je houden te danken hebt dat je zo ver bent gekomen.”

West hield vol dat Swift toestemming had gegeven voor de tekst. Kort na de speech bij de Grammy Awards postte zijn vrouw Kim Kardashian een filmpje op Snapchat van een telefoongesprek tussen West en Swift dat zijn lezing leek te bevestigen.

Woordvoerders van Swift zeggen dat ze juist had geprotesteerd tegen het liedje vanwege de “uiterst vrouwonvriendelijke boodschap”. In een videoclip toonde West ook een naakt wassen beeld van Swift in een bed, dat zij bestempelde dat als “wraakporno”.

Ook Justin Bieber speelt een belangrijke rol

Braun was destijds de manager van West. Swift is ervan overtuigd dat Braun verantwoordelijk is voor het “manipulatieve getreiter”. Ze  kwam in haar post van dit weekend met een voorbeeld: Justin Bieber postte ooit op Instagram een screenshot van een FaceTime-gesprek tussen hem, West en Braun met als onderschrift “Taylor Swift what up”.

Bieber antwoordde met een foto op Instagram van hem en Swift met een lang onderschrift, waarin hij zich allereerst verontschuldigde voor “die nare Instagrampost” van destijds die “onsmakelijk en ongevoelig” was. Daarna verdedigt hij Braun en schrijft hij dat de manager helemaal niks tegen Swift heeft, integendeel zelfs.

“Zowel Scooter als ik hebben helemaal niks negatiefs over je te zeggen en we willen allebei oprecht het beste voor jou”, stelt Bieber.

View this post on Instagram

Hey Taylor. First of all i would like to apologize for posting that hurtful instagram post, at the time i thought it was funny but looking back it was distasteful and insensitive.. I have to be honest though it was my caption and post that I screenshoted of scooter and Kanye that said “taylor swift what up” he didnt have anything to do with it and it wasnt even a part of the conversation in all actuality he was the person who told me not to joke like that.. Scooter has had your back since the days you graciously let me open up for you.! As the years have passed we haven’t crossed paths and gotten to communicate our differences, hurts or frustrations. So for you to take it to social media and get people to hate on scooter isn’t fair. What were you trying to accomplish by posting that blog? seems to me like it was to get sympathy u also knew that in posting that your fans would go and bully scooter. Anyway, One thing i know is both scooter and i love you. I feel like the only way to resolve conflict is through communication. So banter back and fourth online i dont believe solves anything. I’m sure Scooter and i would love to talk to you and resolve any conflict, pain or or any feelings that need to be addressed. Neither scooter or i have anything negative to say about you we truly want the best for you. I usually don’t rebuttal things like this but when you try and deface someone i loves character thats crossing a line..

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber) on

De vrouw van Braun, Yael Cohen, stelt iets vergelijkbaars als Bieber en zegt dat Braun “meer in Swift gelooft dan zij in haarzelf”.

“Meisje, wie ben jij om over treiteren te praten”, schrijft ze op Instagram. “De wereld heeft gezien hoe je vrienden maakt en die ook zo weer laat vallen.”

Anderen zijn juist ronduit negatief over Bieber en Braun. Zo zegt model Cara Delevingne dat Bieber “niet begrijpt wat excuses zijn” en stelt collega-zangeres Halsey op Twitter dat Swift “het verdient eigenaar te zijn van haar werk, dat recht uit haar haar hart komt”.

Producer Todrick Hall van de nieuwe videoclip “You Need to Calm Down” van Swift postte op Twitter dat hij verdrietig is over het nieuws, maar niet geschokt.

Hall schrijft verder: “Hij is een slecht mens die alleen maar geïnteresseerd is in zijn eigen rijkdom en het opvijzelen van zijn walgelijke ego. Ik ben ervan overtuigd dat hij homofoob is en ik weet uit zijn eigen mond dat hij geen fan is van Swift”.

Lees en bekijk ook: