• De nieuwe dienst Staxi Lady is een Amsterdamse vrouwvriendelijke taxi.
  • Klanten bleken eerder bij het bedrijf al speciaal om vrouwelijke chauffeurs te vragen.
  • De taxibranche heeft ‘geen beste naam’ en bij vrouwen voelen sommige klanten zich veiliger.
  • Niet alleen vrouwen vragen om een vrouw achter het stuur, ook ouderen zien dat graag.

Het Amsterdamse taxibedrijf Staxi lanceerde afgelopen week ‘de vrouwvriendelijke taxi’. Iedereen die zich wel eens onveilig voelt in een hoofdstedelijke taxi en denkt dat een vrouwelijke chauffeur dat ongemak weg kan nemen, kan vanaf nu selecteren op geslacht bij het reserveren van een taxiritje.

“Er rijden al langere tijd enkele vrouwen voor ons en daar krijgen we altijd heel veel feedback op”, vertelt Staxi-directrice Hakima El Allaoui aan Business Insider. “Klanten vragen speciaal om hen als ze een taxi reserveren. Toen we het aantal vrouwelijke chauffeurs in de branche de laatste tijd zagen stijgen leek het ons een goed idee om speciaal voor hen een platform op te richten.”

Business Insider stelde El Allaoui 4 vragen over de nieuwe dienst Staxi Lady.

Is er nou echt een markt voor vrouwvriendelijke taxi’s?

“We hebben geen enquête of onderzoek gedaan om de vraag naar vrouwvriendelijke taxi’s te peilen, voordat we dit platform oprichtten. Maar uit de reacties op onze chauffeuses geloven wij dus dat er behoefte aan is. Zeker in Amsterdam, de regio waar wij actief zijn en waar de taxibranche niet de beste naam heeft.”

“De missie van ons bedrijf is natuurlijk dat klanten zich veilig voelen bij al onze chauffeurs – ook de mannelijke. Maar omdat wij aan de reacties merkten dat er toch mensen zijn die zich prettiger en veiliger voelen met een vrouw achter het stuur, komen wij hen nu tegemoet met deze dienst.”

Verwachten jullie dat vooral vrouwen om een vrouwelijke chauffeur zullen vragen?

Lees ook op Business Insider

“Nee, zeker niet. We hebben gemerkt dat niet alleen vrouwen om vrouwen vragen maar bijvoorbeeld ook veel ouderen zien graag een vrouw achter het stuur. Zij voelen zich, mede door berichten in de media, toch regelmatig onveilig in ‘normale taxi’s’. We krijgen uit reacties ook mee dat vrouwelijke chauffeurs extra zorgzaam zijn, wat als prettig wordt ervaren.”

“We hopen op deze manier groepen mobiel te houden voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Daarbij denken we onder meer aan ouderen, maar bijvoorbeeld ook aan mensen die eerder een nare ervaring in een taxi hebben gehad. Wellicht kunnen wij hen met deze dienst overhalen het weer een keer te proberen.”

Zijn er wel genoeg vrouwelijke chauffeurs om aan de vraag te voldoen?

“We hebben op dit moment veertien vrouwen voor ons rijden en hopen dat aantal de komende weken tot minstens twintig te verhogen. Met dat bestand verwachten we dan voorlopig aan de vraag te kunnen voldoen.”

“Totdat ons bestand voldoende is aangevuld moeten de vrouwentaxi’s twee uur van tevoren worden gereserveerd. Dat is natuurlijk niet handig tijdens bijvoorbeeld het uitgaan, een moment waarop we verwachten dat de meeste vrouwen van deze dienst gebruik willen maken. Maar we hopen de wachttijd binnen een maand naar 20 minuten terug te brengen en uiteindelijk naar 10 minuten zoals bij onze andere taxi’s.”

“We merken nu al dat veel vrouwelijke chauffeurs zich aangesproken voelen door ons initiatief. Sinds de lancering vorige week hebben zich al vier nieuwe chauffeuses aangemeld en we horen via via dat er meer vrouwen geïnteresseerd zijn, maar dat zij even af willen wachten hoe het initiatief gaat lopen.”

Wat hebben jullie deze vrouwelijke chauffeurs te bieden?

“Naast hopelijk veel leuke aanvragen, letten wij ook extra op de veiligheid van onze vrouwelijke chauffeurs. We willen voorkomen dat mensen met slechte bedoelingen worden aangetrokken door dit concept.”

“Zo kun je bij de vrouwvriendelijke taxi’s niet met cash, maar alleen vooraf online betalen. Hierdoor weten we precies wie er bij de chauffeuses in de auto stapt, waar de klanten worden opgepikt en ook waar ze weer uitstappen. Sowieso worden de routes van al onze taxi’s gemonitord via track & trace, maar onze vrouwelijke chauffeurs houden we net een beetje extra in de gaten.”

LEES OOK: Vanaf 30 april kun je in 4 uur en 9 minuten met de snelle trein van Amsterdam in Londen zijn