Neem je vaak de taxi als je binnen Europa vliegt? Dan kun je tegen behoorlijke prijsverschillen aanlopen, afhankelijk van het vliegveld waar je landt. De site Airmundo heeft geïnventariseerd hoe het zit met de taxiprijzen bij de vijftig drukste vliegvelden in Europa. Schiphol zit dan in het duurdere segment.

Airmundo heeft op twee manieren gekeken naar gemiddelde taxiprijzen van het vliegveld naar het stadscentrum: de absolute prijs en de prijs per kilometer.

Kijk je naar de absolute prijs van een taxirit dan speelt natuurlijk de afstand van een vliegveld tot het stadscentrum mee.

In deze ranking komt Londen als duurste uit de bus, met gemiddelde prijzen van 112 euro vanaf Stansted, 106 euro vanaf Luton, 100 euro vanaf Gatwick en 83 euro vanaf Heathrow. In de top zit hier ook Milaan met prijzen van 105 euro vanaf Bergamo en 95 euro vanaf Malpensa.

Schiphol staat in deze ranking op plaats 14, met een gemiddelde prijs van 45 euro voor een ritje naar het centrum van Amsterdam. De goedkoopste taxi’s vind je in Turkije, waar een ritje vanaf het vliegveld van Antalya naar de stad gemiddeld 7 euro kost.

Prijs taxi vanaf het vliegveld: Genève peperduur

Maar de vraag is natuurlijk wat dit precies zegt. Vanaf London Stansted is het 63 kilometer rijden naar het centrum, dus is het niet heel vreemd dat de absolute prijs van een taxirit vrij hoog is met 112 euro. Vanaf Heathrow is de rit slechts 27 kilometer, dus dan is een gemiddelde prijs van 83 euro behoorlijk pittig.

Het is dus ook zinnig om te kijken wat de prijs per kilometer is. Dan verandert de ranking namelijk en schieten vooral Zwitserse vliegvelden omhoog. Zo betaal je vanaf het vliegveld van Genève naar de stad voor een rit van 6 kilometer liefst 37 euro, ofwel 6,17 euro per kilometer. Daarmee heeft het vliegveld van Genève relatief de duurste taxirit.

Lees ook op Business Insider

Schiphol zit op gemiddeld 2,65 euro per kilometer, wat niet heel goedkoop is, maar bijvoorbeeld Heathrow zit daar met 3,07 euro per kilometer duidelijk boven, terwijl Paris Charles de Gaulle met 2,21 euro per kilometer iets goedkoper is.

Bekijk hieronder de volledige ranking van Airmundo voor 2020:

 

LEES OOK: Met deze paspoorten kom je de meeste landen in zonder visum – Nederland staat op plek 7