Ik tank over de grens, dat scheelt me een hoop geld – het is een veelgehoorde kreet onder autobezitters in de grensstreken van Nederland.

De benzineprijzen in Duitsland en België liggen enkele tientallen eurocenten lager dan bij ons. Zo betaalde je op 15 januari in Nederland gemiddeld 1,689 euro per liter Euro 95. In België 1,465 euro en in Duitsland gemiddeld 1,389 euro.

Maar wanneer ben je nou echt goedkoper uit met een ritje naar een Belgisch of Duits tankstation? Kortingensite Actiecode.nl zocht het uit.

Uit de analyse blijkt dat het tot 51 kilometer omrijden (51 heen en 51 terug) voordelig kan zijn om benzine in België te tanken. In Duitsland is dat tot 68,5 kilometer (137 km totaal).

Inwoners van Maastricht, Enschede en Breda en ommelanden hebben het meeste baat bij een ritje naar de buren. Maastrichtenaren besparen 10,97 euro op een volle tank, Enschedeërs besparen 10,25 euro en inwoners van Breda 9,39 euro.

Bron: www.actiecode.nl

Benzinebelt

Er is een denkbeeldige lijn te trekken over Nederland waar omrijden geen zin heeft. Die lijn loopt van grofweg van Hoek van Holland horizontaal naar Utrecht om vervolgens naar boven af te buigen naar de grens tussen Friesland en Groningen. Zo hoef je als inwoner van Zwolle geen moeite te doen naar Duitsland te rijden, dan ben je uiteindelijk 0,43 cent duurder uit.

"Omdat tanken in het buitenland als resultaat ook meebrengt, dat wanneer je thuis bent, je tank niet meer helemaal vol is, is dit ook doorberekend in de gebruikte formule", aldus Bram Vermeulen van actiecode.nl.

In het voorbeeld nam de site een Volkswagen Golf (benzine) als voertuig, die gemiddeld ongeveer 1 op 14 rijdt en een tankinhoud van 55 liter heeft. De gemiddelde auto rijdt ongeveer 1 op 14.

Benieuwd of het voor jou voordelig is om in België of Duitsland jouw tank vol te gooien. Gebruik dan onderstaande formule:

((€Benzineprijs NL - €Benzineprijs BE)*55) - ((Km tot grens / Gem. verbruik)*€BE) = € Besparing