De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine minnen aan de handel begonnen. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer tegenvallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen en kwartaalresultaten van de winkelketens JC Penney en Nordstrom.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,2 procent lager op 18.581 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2182 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent op 5221 punten.

Voorbeurs bleek uit een eerste schatting dat de winkelverkopen in de Verenigde Staten vorige maand zijn uitgekomen op hetzelfde peil als in juni. Die stagnatie kwam onverwacht. Economen rekenden in doorsnee op een kleine groei.

Verder werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse producentenprijzen in juli licht zijn gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. De prijzen die fabrikanten voor hun producten rekenen lagen vorige maand in doorsnee 0,4 procent lager dan een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een stijging met 0,1 procent, na een plus van 0,5 procent in juni. Op jaarbasis zakten de producentenprijzen met 0,2 procent.

Kleine verliezen in Europa

De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag kleine verliezen optekenen. De Amsterdamse AEX-index noteerde halverwege de middaghandel 0,3 procent lager op 453,94 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 642,84 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 0,4 procent in.

De AEX werd aangevoerd door SBM Offshore. De maritiem oliedienstverlener won 1,4 procent, nadat positief ontvangen kwartaalcijfers donderdag ook al voor een fraaie koerswinst hadden gezorgd. Verzekeraar Aegon stond met een min van 3,9 procent onderaan de lijst met 25 hoofdfondsen.

In de MidKap leverde Flow Traders 8,5 procent aan waarde in. De beursintermediair meldde voorbeurs dat de onrust rond de brexit de handelsinkomsten in het tweede kwartaal hebben gestuwd. De resultaten van de eerste helft van 2016 waren echter minder dan een jaar eerder.

Ctac onderuit

Bij de kleinere bedrijven aan het Damrak viel Ctac op met een koersverlies van ruim 9 procent. De automatiseerder wees bij de presentatie van zijn resultaten op problemen met een project in Frankrijk, waar onduidelijke afspraken tot onbetaald werk hebben geleid. Het bedrijf boekte vorig halfjaar wel meer winst dan een jaar eerder, op een stijgende omzet.

In Kopenhagen won scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk 2,8 procent, ondanks de melding van een enorme winstdaling in het tweede kwartaal. Het bedrijf houdt last van de dalende olieprijs en lage vervoerstarieven voor containers.

Economie eurozone gegroeid

Uit nieuwe ramingen bleek dat de economie van de eurozone in doorsnee met 0,3 procent is gegroeid in het tweede kwartaal, na een plus van 0,6 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. In Duitsland zwakte de groei af van 0,6 naar 0,4 procent. Nederland realiseerde net als in het eerste kwartaal een groei van 0,6 procent.

Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder bij 43,79 dollar per vat. Brent steeg 0,4 procent naar 46,25 dollar per vat. De euro was 1,1195 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl