• De Taliban nam zondag de macht over in Afghanistan met de inname van de hoofdstad Kaboel.
  • Nadat de Afghaanse president Ghani het land ontvluchtte, namen strijders van de Taliban het presidentiële paleis in.
  • Op televisiebeelden in het gebouw waren zwaarbewapende militieleden te zien die verzen oplazen uit de Koran.

Op de tv-zender Al Jazeera waren zondag zwaarbewapende Taliban-strijders te zien die voorlazen uit de Koran, het heilige boek van de islam, nadat zij het presidentiële paleis in de Afghaanse hoofdstad Kabul hadden ingenomen.

Het is symbolisch voor de terugkeer van de fundamentalistisch religieuze groep als machthebber in Afghanistan.

Eerder op de dag bereikte de Taliban de poorten van Kaboel en verloor de door de VS gesteunde Afghaanse regering de controle over de hoofdstad. De militante groep herovert op deze manier, bijna twintig jaar na hun verdrijving door Amerikaanse en internationale troepen, de macht in het land.

Taliban-strijders nemen plaats in het kantoor van voormalig president Ashraf Ghani in het presidentiële paleis in Kaboel. Foto Zabi Karimi / AP
Taliban-strijders nemen plaats in het kantoor van voormalig president Ashraf Ghani in het presidentiële paleis in Kaboel. Foto Zabi Karimi / AP

Op foto's van persbureau Associated Press is te zien hoe Taliban-strijders plaatsnemen aan het bureau van de opgestapte Afghaanse president Ashraf Ghani. Die ontvluchtte op zondag het land per vliegtuig.

Ragıp Soylu, de chef van de Turkse redactie van nieuwssite Middle East Eye, deelde een video van Al Jazeera waarop militieleden te zien zijn in het paleis die koranverzen voorlezen.

Een bron in Kaboel kon The Daily Beast vertellen dat de betreffende verzen het volgende betekenen: "Als de hulp van Allah en de overwinning zijn gekomen. En jij (O Mohammed) de mensen in grote groepen tot de godsdienst van Allah ziet toetreden. Prijs dan de Glorie van jouw Heer en vraag Hem om vergeving. Voorwaar, Hij is Berouwaanvaardend." Dit is de Soera van An-Nasr, ofwel De Hulp. (Via Noble Quran)

De Taliban kondigde zondag aan dat het Afghanistan herdoopt tot het Islamitische Emiraat van Afghanistan. Hiermee consolideren de nieuwe machthebbers hun controle over het land verder.

De groep zegt zich in te zetten voor een vredige machtsoverdracht. Maar de situatie is nog tamelijk chaotisch op onder meer het vliegveld van Kaboel.

Zeker vijf mensen zijn volgens ooggetuigen om het leven gekomen in het gedrang op het vliegveld van Kaboel. Een ooggetuige zei dat hij heeft gezien dat de stoffelijke resten van vijf mensen op een auto zijn geladen. Volgens meldingen van The Wall Street Journal zijn er drie mensen doodgeschoten, onbekend is door wie.

Amerikaanse militairen die orde proberen te scheppen hebben ook in de lucht geschoten om de menigte op afstand te houden. De machtsovername door de soennitische extremisten heeft in Kaboel tot paniek geleid. Talrijke mensen hebben de luchthaven bestormd en proberen in een vliegtuig te geraken.

LEES OOK: KLM vliegt om Afghanistan heen – Taliban nemen de macht over in het land