KLM vermijdt momenteel het luchtruim van Afghanistan naar aanleiding van de ontwikkelingen in het Aziatische land.

De Taliban hebben de macht in Afghanistan overgenomen, nadat ze ook de hoofdstad Kabul voor een groot deel onder controle hadden gekregen.

In Amerikaanse media worden al vergelijkingen getrokken met de val van Saigon aan het einde van de Vietnamoorlog.

KLM vermijdt momenteel het luchtruim van Afghanistan naar aanleiding van de ontwikkelingen in het Aziatische land. Dat betekent dat vluchten die naar bestemmingen als Bangkok en Singapore vliegen in ieder geval zondag niet boven Afghanistan komen. Passagiers moeten rekening houden met een iets langere vliegtijd.

KLM bevestigde na berichtgeving van NH Nieuws de veiligheid van passagiers en medewerkers voorop te stellen. Nu is besloten om de vluchten van 15 augustus niet door het Afghaanse luchtruim te laten vliegen in afwachting van verdere ontwikkelingen, geeft een woordvoerster aan. KLM bekijkt en beoordeelt dagelijks de situatie.

Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Emirates en Air India, hebben aangekondigd voorlopig even niet op de Afghaanse hoofdstad Kabul te vliegen. KLM vloog al niet op bestemmingen in Afghanistan.

Taliban nemen de machte over in Afghanistan

De Taliban hebben zondagavond de macht in Afghanistan overgenomen, nadat ze ook de hoofdstad Kabul voor een groot deel onder controle hadden gekregen. In het presidentiële paleis in Kabul riepen vertegenwoordigers van de islamitische fundamentalisten de overwinning uit, was te zien op beelden die de Arabische zender al-Jazeera uitzond.

De belangrijke Taliban-leider mullah Baradar verklaarde dat de echte test om effectief te regeren nu gaat beginnen door de problemen van burgers op te lossen. De politicus merkte op dat de snelle verovering van het land nergens eerder is vertoond.

Hoe het nieuwe regime eruit komt te zien en wat voor bestuur er komt wordt snel duidelijk, zei een woordvoerder. Hij benadrukte opnieuw dat de Taliban veiligheid aan burgers en diplomatieke missies zullen bieden. "We zijn klaar voor een dialoog met alle Afghaanse spelers en zullen hun bescherming garanderen." De beweging sprak verder de verwachting uit dat buitenlandse troepen hun "falende ervaring" in Afghanistan niet zullen herhalen. Als uitgestoken hand zei een zegsman graag over de zorgen van de internationale gemeenschap te willen praten.

President Ashraf Ghani verliet zijn land in de middag, en enkele uren later had de radicale beweging zijn paleis in bezit genomen. Ghani heeft zijn nederlaag erkend.

Twintig jaar hebben westerse troepen, ook uit Nederland, na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 geprobeerd militairen op te leiden en Afghanen democratie en mensenrechten bij te brengen.

De terugtrekking van de troepen onder aanvoering van de VS leidde veel sneller dan verwacht tot een opmars van de fundamentalisten, die zich mogelijk jaren op de snelle machtsgreep hebben voorbereid.

De in 1994 opgerichte Taliban kwamen aan het eind van de vorige eeuw al aan de macht in het Aziatische land, nadat de Sovjet-Unie zich had teruggetrokken uit Afghanistan. Hun strenge regime betekende onder meer dat vrouwen in het openbaar hun gezicht moesten bedekken. De huidige lichting zegt dat vrouwen nu wel naar school mogen gaan en studeren en werken, maar daar wordt aan getwijfeld.

De aanval van de Amerikanen en hun bondgenoten was destijds het einde van de Taliban-bestuurders, die terreurgroep al-Qaeda onderdak hadden geboden.

Amerikaanse minister: geen belang om in Afghanistan te blijven

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken hield zondag vol dat de missie van de Verenigde Staten in Afghanistan succesvol was. De buitenlandminister zei tegen CNN dat de VS "er simpelweg geen belang bij hadden om in Afghanistan te blijven."

Het Amerikaanse ambassadepersoneel is zondag naar de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kabul overgeplaatst. De VS zouden al hun diplomatieke personeel binnen 72 uur willen terugtrekken. Diplomaten en medewerkers zouden worden geëvacueerd met een helikopter.

In Amerikaanse media worden al vergelijkingen getrokken met de val van Saigon aan het einde van de Vietnamoorlog in 1975. Ook toen voerden de Verenigde Staten een grootschalige evacuatie uit met helikopters. Blinken ontkent die vergelijking. "De situatie in Kabul is duidelijk niet zoals die in Saigon", zei hij.

Volgens Blinken zijn de VS erin geslaagd om hun doelen van twintig jaar geleden - de dreiging van terreurgroep al-Qaeda en Osama Bin Laden terugdringen - te bereiken. Wel gaf Blinken toe dat de Amerikanen overrompeld zijn door de recente gebeurtenissen in Afghanistan.