Het Taiwanese ministerie van Defensie publiceerde afgelopen weekend een interessante foto van Taiwanese militaire piloten die een vliegtuig inspecteren. Op dat moment voerde buurland China grote militaire oefeningen uit nabij Taiwan. Op de foto is een ongebruikelijke sneer aan het adres van Beijing te zien.

Op een klein, maar goed zichtbaar lapje op een van de armen van een piloot zien we Winnie The Pooh die in het gezicht geslagen wordt door een andere beer.

Winnie The Pooh houdt een pot honing vast met de vijf sterren van de Chinese vlag. Hij wordt geslagen door een boze zwarte beer, die de Taiwanese vlag vasthoudt. Boven de illustratie staat de tekst: “We are open 24/7” en eronder staat de tekst “Scramble!“.

Dit officieuze sjabloon van de Taiwanese luchtmacht is een variatie op een jarenoude meme, met daarin het stripfiguur Pooh van de Engelse auteur A.A. Mile.

Een close-up van het Winnie de Pooh-sjabloon op de arm van een piloot. De gehele foto werd op 9 april 2023 vrijgegeven door het Taiwanese ministerie van Defensie. Foto: Taiwanese ministerie van Defensie/Handout via REUTERS

Foto's van Winnie de Pooh circuleren al jaren op westerse en Chinese sociale media als memes. De cartoon wordt door critici als alter ego van Xi gebruikt, omdat de Chinese president uiterlijk gelijkenissen zou vertonen met de fictionele teddybeer.

China heeft in het verleden geprobeerd verspreiding van de meme tegen te houden. Het land ging zelfs zo ver dat China alle negatieve discussies over Xi op sociale media verwijderde.

De sjablonen die Taiwanese gevechtspiloten dragen, symboliseren dan ook het verzet van het zelfstandige democratische eiland tegen China. De frase "Scramble!" refereert aan de inzet van gevechtsvliegtuigen tegen routinematige Chinese schendingen van de Taiwanese luchtverdedigingszone.

De designer van de sjablonen, Alex Hsu, vertelde aan persbureau Reuters dat hij het item al sinds vorig jaar verkoopt. Hij merkte echter een plotselinge piek in de verkopen op na de publicatie van de foto's door het Taiwanese leger van afgelopen weekend. "Ik wilde het moreel van onze troepen een boost geven door deze patch te ontwerpen", zei hij. Het sjabloon is sindsdien gekocht door zowel militairen als burgers.

Deze patches tonen een Forsomaanse zwarte beer die de Taiwanese vlag vasthoudt, terwijl hij Winnie de Pooh slaat. De foto is gemaakt in een winkel in Taoyuan op 11 april 2023. Foto: Photo by SAM YEH/AFP via Getty Images.

De spanningen tussen Taiwan en China zijn de afgelopen dagen sterk opgelopen, nadat de Taiwanese president Tsai Ing-wen op bezoek ging in de VS. Ze sprak er met Amerikaanse parlementariërs, onder wie de leider van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy.

Haar bezoek maakte Beijing woedend en het Chinese ministerie van Defensie noemde het dan ook "provocerend". China reageerde op het bezoek met een drie dagen durende militaire oefening, waarbij het leger Taiwan omsingelde. China zette hierbij onder meer gevechtsvliegtuigen, torpedobootjagers, langeafstandsraketartillerie en bommenwerpers in.

Het Chinese leger deelde zelfs een video met een simulatie van een grootschalige aanval op Taiwan. In de video toonde het leger oorlogsschepen en mogelijke raketroutes vanaf het Chinese vasteland.

Het Chinese ministerie van Defensie zei dat deze oorlogsoefeningen bedoeld zijn als "strenge waarschuwing" aan Taiwan.

China ziet Taiwan als een onafscheidelijk deel van het eigen territorium. Beijing intensiveerde de laatste jaren de militaire druk op het eiland waar 23 miljoen mensen wonen. Experts denken dat een eventuele Chinese aanval op Taiwan de wereldeconomie in chaos zou storten.

LEES OOK: Bezoek van Chinese president Xi Jinping aan Rusland is vernederend voor Poetin: ‘Hij heeft het Kremlin verpand aan Beijing’