Anderhalf jaar na de opening van drie Nederlandse filialen sluit de Amerikaanse fastfoodketen Taco Bell de deuren in Breda, Eindhoven en Tilburg, schrijft het Eindhovens Dagblad. De zaken gaan per direct dicht. Onduidelijk is waarom.

In een verklaring stelt de Nederlandse franchisenemer dat de locaties “ondanks succes” moeten sluiten, maar dat het enorme potentieel van Nederland nader bekeken gaat worden.

De sluiting is des te opmerkelijker gezien de populariteit van bijvoorbeeld de Eindhovense vestiging: daar stonden de eerste weken rijen tot ver in de straat voor de deur.

Volgens retaildeskundige Paul Moers lijkt het erop dat Taco Bell met de verkeerde franchisenemer in zee is gegaan. Hij speculeert dat de franchisenemer de uitrol van de keten heeft onderschat en “is blijven klooien met drie filialen”. “We vreten ons massaal door de winkelstraten en dan kan een populaire keten als Taco Bell eigenlijk niet mislukken.”

Het eerste Nederlandse restaurant van Taco Bell vestigde zich in maart vorig jaar in Eindhoven. Al snel openden de zaken in Tilburg en Breda. Er waren zelfs nog plannen om op korte termijn uit te breiden naar Utrecht, Den Haag en Den Bosch.

Hoe het verder gaat is onduidelijk. Mogelijk aast de Nederlandse aartsrivaal Taco Mundo op een overname van de drie vestigingen.

“Een overname past in de groeiplannen van Taco Mundo om in 2019 een tiental nieuwe vestigingen toe te voegen aan de huidige 25 restaurants”, zegt oprichter Tom Filippini tegen het Brabants Dagblad. “Dat kan op eigen kracht, maar ook door een dergelijke overname.”

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Ik mocht kijken in de fabriek waar McDonald’s alle hamburgers voor Nederland produceert