De knallentijd breekt weer aan. Ondanks een enkele vuurwerkvrije zone is het vuurwerk in ons dichtbevolkte land bijna niet te ontvluchten.

Enkele slimme ondernemers proberen toch iets aan die vraag te doen.

Op forums van hondenliefhebbers is het een veelbesproken onderwerp: wat doe je als je hond doodsbang wordt van vuurwerk? “Dribbel heeft het niet meer met vuurwerk” en “Bo wordt panisch als hij vuurwerk hoort. Ik wil dit jaar oud en nieuw ver van de bewoonde wereld vieren.”

Sommigen zeggen voor de feestdagen naar België of Frankrijk te vertrekken. Toch is er ook in ons land hier en daar nog een enkele rustige plek.

Hotel Landgoed Ehzerwold in het Gelderse Almen biedt een ‘Vuurwerkvrij Oud & Nieuw arrangement’, voor 79 euro p.p.

Vooral mensen met honden zijn met Oud en Nieuw welkom, vertelt directeur en mede-eigenaar Richard Ottenschap: “We proberen leuke dingen te bedenken. Bij aankomst is er een presentje voor de hond, we gaan dus wandelingen maken en op oudjaarsdag is er een klein warm buffet voor de honden.”

Vuurwerkvrij garanderen is lastig

Mensen met honden zijn zeker niet de enigen die het vuurwerk ontvluchten. Ook sommige ouders van autistische kinderen zoeken naar een rustige plek. Ehzerwold is zeker niet het enige hotel dat uitkomst biedt. In Drenthe bijvoorbeeld belooft hotel De Zeegser Duinen overnachtingen zonder vuurwerkoverlast.

Maar garanderen dat een verblijf echt vuurwerkvrij zal zijn, is zo makkelijk nog niet, in een land waar iedereen op elke straathoek een maandsalaris aan pijlen en bommen de lucht in mag schieten. Op het forum van het televisieprogramma Radar vertelt een man dat hij voor zijn baby en chronisch zieke vrouw na een 'zeer traumatische ervaring' met een eerdere jaarwisseling een rustig verblijf zocht.

Hij had reclames gezien van Hogenboom Vakantieparken, maar na het bezoek dacht hij zelfs over een rechtszaak tegen het vakantiepark. Hij vertelt dat er toch vuurwerk werd afgestoken en dat niemand van het park daartegen wou optreden.

Na zijn verhaal melden meer mensen zich die vergeefs rust zochten. “Als je al eerder een 'vuurwerkvrij' Oud en Nieuw hebt aangeboden en je weet dat een kilometer verderop met carbid wordt geschoten, waardoor de ramen in de sponning trillen, dan ben je volgens mij niet helemaal eerlijk naar je klanten. Deze Oud en Nieuw was absoluut NIET vuurwerkvrij maar wel 170 euro :-(”

Ehzerwold kan makkelijker beloven dat het vuurwerkvrij zal zijn, omdat het een redelijk afgelegen landgoed is, zegt directeur Ottenschap. Het hotel is omgeven door een park van tien hectare met bos en water. “Ik kan hier ook een rondje buren doen. De jongeren zijn niet zo enthousiast aan het afsteken. Als ze dat willen dan gaan ze naar een grotere plaats verderop. Er zal best ergens een vuurpijl worden afgestoken, maar vorig jaar was het hier 100 procent stil.”

Het hotel staat wel in een regio waar mensen doen aan carbidschieten. Dat geeft hele grote knallen, maar volgens Ottenschap is ook dat ver weg genoeg.

Betere formule

Zakelijk is het een heel slimme zet. Komende jaarwisseling is Ehzerwold al helemaal volgeboekt. Alle 116 kamers zitten vol, en onder de gasten zijn maar liefst 61 honden. Dat ging heel snel, 'via klassieke mond-tot-mondreclame'. Hij verwacht zelfs wat BN'ers. Mensen die iets met dieren te maken hebben, zegt de hotelier geheimzinnig.

Dit is het tweede jaar dat Ehzerwold het arrangement aanbiedt. “Ik wist ook niet precies wat we er van moesten verwachten, maar het ging vorig jaar helemaal super. Ik had niet verwacht dat het zo goed ontvangen zou worden.” Het hotel was altijd open met Kerst en dan dicht met Oud en Nieuw. Dat is nu andersom.

Met Kerst twee dagen open zijn, zorgt voor hogere personeelskosten. Leveranciers spelen in op de drukke Kerstdagen met veel hogere prijzen, zegt Ottenschap. Die extra kosten ontloopt hij nu: “Deze formule is veel beter”. Na Oud en Nieuw moet er misschien wat extra gestofzuigd worden, maar dat vindt Ottenschap geen probleem. “Januari is toch rustig”.

Het hotel rekent normale prijzen voor de arrangementen; gasten betalen niet extra voor de hond. “Misschien moeten we daar volgend jaar eens anders over denken,” lacht hij. “Het is goedkoper om hier samen met je hond te komen dan hem in een pension te doen.”

Op zich waar; wie de hond een rustige jaarwisseling gunt maar zelf graag thuis van de champagne en de knallen geniet, kan terecht bij een hondenpension in de buurt van Ehzerwold. Dat belooft ook een vuurwerkvrij verblijf, à 12,50 euro voor een grote hond.