Geld tellen is het leukste wat er is, zou je denken. Maar als je het elke dag doet, wordt het snel minder leuk. Zeker als je meerdere kassa’s moet opmaken terwijl je moe bent van een dag hard werken.

Kassatellen.nl is een online kasboek dat het leven van winkeliers en horecaondernemers én dat van hun accountants een stuk makkelijker moet maken.

Het doel van Kassatellen.nl is simpel. In plaats van gehannes met papier of met Excel-bestanden, voert degene die de kas opmaakt direct de gegevens in met een smartphone, tablet of computer. Het systeem rekent de rest voor je uit. Omzetten en kasverschillen zijn direct online inzichtelijk. De boekhouder kan eens per maand alle gegevens met één druk op knop importeren. Geen ingewikkelde kasverschillen meer door tikfouten en geen kwijtgeraakte staatjes.

Sjoerd Heijmans en Geert Leijen vormen samen accountantskantoor IBEO, wat staat voor ‘Ik ben een ondernemer’. Anderhalf jaar geleden begonnen ze met Kassatellen.nl als een project voor erbij, samen met een horecaondernemer en een programmeur. “Na ons eerste bedrijf was het niet zo moeilijk om er iets bij te doen. En ondernemen is gewoon superleuk natuurlijk”, zegt Heijmans.

Geen goed alternatief voor kasboek

Het idee voor Kassatellen werd geboren vanuit de praktijk. “We liepen er in ons kantoor zelf tegenaan dat er geen goede oplossing is voor het kasboek. We hebben veel horecaklanten, die aan kwamen zetten met papiertjes en excelletjes. Dat wordt dan overtypen. Met Kassatellen.nl kun je op het hele administratieve proces tijd besparen.”

En zo kun je dus op boekhoudkosten besparen. Een abonnement op de online tool kost 15, 20 of 30 euro per maand, maar dat haal je er snel uit, zegt Heijmans. “Als je een goedkope boekhouder hebt, dan kost hij 40 euro per uur. Een sheetje invoeren rekent hij een uur voor. Dat dat niet meer hoeft, scheelt dus al snel flink.”

Hotelschool en accountancy-opleiding

Heijmans en Leijen zijn allebei 30 jaar, deden beiden hotelschool en een accountancy-opleiding en werkten ook allebei bij Deloitte als businessanalist. “We zagen wel dat er redelijk wat mogelijkheden waren. Accountancy is toch een vrij stoffig gebeuren. Wij doen het echt anders dan andere kantoren. We zagen wat je allemaal met software kunt doen en wilden daar zelf iets mee gaan doen.”

Maar waarom zouden ondernemers gaan werken met Kassatellen.nl? Met een spreadsheet bijhouden hoeveel geld eruit en erin is gegaan, kan toch ook? “Natuurlijk kan het ook in Excel. Als jij een supermooie spreadsheet hebt dat alle velden perfect doortelt, dan kan het ook best snel" geeft Heijmans toe. "Maar met ons online kasboek is er minder kans op fouten. Zeker met meerdere medewerkers en verschillende kassa's. Medewerkers zien alleen de gegevens van die ene dag. De ondernemer kan op afstand alles zelf bekijken en accorderen, en aan het einde van de maand schiet je alle mutaties direct vanuit Kassatellen.nl naar het boekhoudpakket.”

Heijmans benadrukt dat Kassatellen.nl niet alleen een tool is voor zijn eigen kantoor. “We hebben bij onszelf kunnen testen, maar andere kantoren vinden het ook gemakkelijk en beginnen hun klanten op Kassatellen.nl over te zetten.”

Data wordt versleuteld

Op dit moment heeft Kassatellen.nl 350 à 400 klanten, aldus Heijmans. De volgende stap is uitbreiden naar het buitenland. “In Engeland zijn ze nog iets minder ver met automatisering, dus zijn er voor ons nog veel meer kansen.” Er kan al gekoppeld worden met softwarepakketten die daar veel draaien, zoals Xero en Quickbooks Online. “We zijn onze software en site nu aan het vertalen. Voor einde van het jaar gaan we internationaal beginnen met thenextbalance.com. Dat wordt de vervanger van Kassatellen.nl.”

Maar eh… boekhouding in de cloud? Moeten we niet huiverig zijn om zulke informatie online op te slaan? “Onze sites en app zijn versleuteld. De kans dat iemand erbij komt is nul. Alle data wordt versleuteld opgeslagen bij Transip, een vooraanstaande hostingpartij. Zij zorgen ook voor backups", zegt Heijmans. "Als hier in Amsterdam een bom ontploft, dan staat alles nog in Delft. Dat betekent voor ons wel aanzienlijke kosten, maar zo kunnen we wel garanderen dat de gegevens veiliger zijn dan wanneer ze bij jou thuis staan."