Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Het Nederlandse crowdfundingplatform Symbid wordt overgenomen door zijn Roemeense branchegenoot SeedBlink. Symbid wordt hierdoor onderdeel van een Europees netwerk van SeedBlink, dat sinds de oprichting in 2020 snel is gegroeid.

SeedBlink heeft de afgelopen jaren in totaal voor bijna 80 miljoen euro investeringen in ruim 60 startups en scale-ups gefaciliteerd. Samen hebben de twee platforms naar eigen zeggen voor 110 miljoen euro aan investeringen gefaciliteerd voor meer dan 250 startups.

De combinatie moet het voor investeerders en bedrijven in zowel West-Europa als Oost-Europa aantrekkelijker maken om groeigeld te verschaffen en op te halen.

Een overnameprijs is niet bekend gemaakt door de twee partijen.

In Nederland zijn relatief veel crowdfundingplatforms actief die op verschillende manieren beleggers en bedrijven bij elkaar brengen om groeifinanciering te regelen buiten de reguliere bankwereld om. Daarbij kan het zowel gaan om leningen als het voorzien van aandelenkapitaal.

Tegenover het Financieele Dagblad zegt crowdfundingexpert en lector Lex van Teefelen dat er in Nederland waarschijnlijk ruimte is voor zo'n tien spelers: "Op de zakelijke markt zijn ruim veertig crowdfunders actief, waarvan de meerderheid te klein is om de kosten goed te maken."

LEES OOK: Recordbedrag van €730 miljoen aan crowdfunding in 2021 – vorig jaar meer dan 15.000 Nederlandse projecten gefinancierd