De tegenprestatie die mensen in de bijstand moeten leveren moet worden afgeschaft.

Dat zei lijsttrekker Sylvana Simons van de nieuwe partij Artikel 1 in het debatprogramma Het Lagerhuis in DWDD. “De mens is meer dan een tool om de economie draaiende te houden.”

De lijstaanvoerder van de nieuwe partij Artikel 1 noemt het “mensonterend om mensen te verplichten iets te doen waar ze niet aan kunnen voldoen”.

Daarnaast heeft Simons praktische bezwaren, zoals het feit dat de regels per gemeente verschillen en dat het volgens haar meer kost dan dat het oplevert.

De andere politieke gast in het VARA-programma, Thierry Baudet, zegt een veel betere oplossing te hebben voor mensen zonder baan. Hij vindt dat mensen meer gestimuleerd moeten worden om te gaan werken en pleit voor een belastingvrije voet van 20.000 euro en het versoepelen van het ontslagrecht.

'Referendum tegen Baudet'

Baudet pleitte met de stelling die hij mocht inbrengen vóór bindende referenda. Onderwerpen die zich daar volgens de lijsttrekker van Forum voor Democratie goed voor lenen zijn de immigratie, de euro, de dienstplicht en de AOW-leeftijd.

"Eens in de vier jaar verkiezingen is niet meer van deze tijd. Verkiezingen gaan over 100 onderwerpen en na de verkiezingen gaan we die tegen elkaar wegstrepen en sta je als kiezer buitenspel. Op één of twee onderwerpen je mening doordrukken is heel gezond voor representatieve democratie."

Hij wees daarbij op het verschil tussen een plebisciet zoals binnenkort in Turkije waarbij de staat verzint wat er wordt voorgelegd aan de bevolking en een volksinitiatief zoals bij het Oekeraïne-referendum in Nederland, waarbij de bevolking zelf een onderwerp agendeert.

Baudet is tegen zo'n plebisciet, want dat is "riskant", zei hij verwijzend naar Turkije: "Je moet bevolking zelf met ideeën laten komen."

Baudet lokte binnen het panel aardig wat weerstand uit. Zo zei de door het Lagerhuis gecaste feministe dat hij zich weliswaar keert tegen de elite, maar daar in alle opzichten zelf aan doet denken. "U bent het establishment, uw stem, uw haar, uw pak, uw kleur, alles."

Een andere vrouw pleitte aan het eind van de discussie voor een referendum tegen Baudet en kreeg daarmee de lachers op haar hand.

Baudet: quota voor vrouwen

Simons en Baudet kruiste ook de degens over positieve discriminatie. De politica van Artikel 1 wil dat er een minimum aantal vrouwen, allochtonen en mensen met een beperking komt in overheidsberoepen en ook in het kabinet.

"Elk bedrijf en ook de overheid doet zich tekort door zich te beperken tot de tunnelvisie van een beperkte groep Nederlanders [...] Ik heb geen 100 jaar de tijd om te wachten. Mijn dochter van twintig jaar heeft geen honderd jaar de tijd om te wachten. Het gaat niet vanzelf."

Baudet stelde daarop dat quota averechts werken: "Mensen die via een quotum op een positie zijn terechtgekomen voelen zich daar zelf ongemakkelijk over, het leidt ook tot polarisatie doordat ervaren medewerkers die naar de top willen doorstoten met scheve ogen kijken naar iemand die daar via die quotumweg toch terechtgekomen is en het bevestigt ook het idee: 'Jullie zijn eigenlijk minder goed'."

Simons legde daarop toch nog even de vinger op de zere plek bij Baudet: "Op uw kandidatenlijst staan 24 mannen en 6 vrouwen, dat is geen representatie van de samenleving."

Baudet kreeg daarbij bijval van twee vrouwen uit het panel. Eentje zei het een "belediging" te vinden via een quotum op een bepaalde plek terecht te komen. "Ik wil niet door mevrouw Simons vertegenwoordigd worden in een vrouwenquotum, want dat vind ik een enorme belediging."

Een jonge moslima die zelf advocaat is wil ook niet betutteld worden. "In 2007 is er een intentieverklaring opgesteld in de advocatuur dat er meer kleur moet komen, maar dat is nog niet opgeschoten. Maar ik wil aangenomen worden omdat ik topkwaliteiten heb en niet omdat ik een allochtoon ben."

Bekijk hier de hele aflevering van 'DWDD Het Lagerhuis' terug

.