Het CDA zoekt een nieuwe leider. De gemeenteraad van Leeuwarden heeft Sybrand Buma voorgedragen als nieuwe burgemeester. Hij volgt PvdA’er Ferd Crone op.

Er hadden dertien mensen gesolliciteerd en Buma bleek na een stemming achter gesloten deuren de populairste van de twee overgebleven kandidaten. “Bij mijzelf was na zeventien jaar de gedachte ontstaan dat ik iets anders moet gaan doen”, reageerde Buma tegenover ANP. “Het is altijd makkelijker in de politiek te komen dan eruit te gaan. Maar ik heb wel de indruk dat ik het op het juiste moment doe. In Leeuwarden ontstond een vacature die voor mij het mooist bereikbare is.”

Voor premier Mark Rutte voelt het vertrek van CDA-fractieleider Sybrand Buma als “een aderlating, want we gaan hem enorm missen als medearchitect en steunpilaar van het kabinet”.

Rutte had op Facebook nog meer mooie woorden over de nieuwe burgemeester van Leeuwarden: “Sybrand Buma is een man met wie je afspraken kunt maken. Een solide en consistente bestuurder, die bruggen bouwt en oplossingen aandraagt, met ook nog een bijna Brits gevoel voor humor. Daarmee is hij geweldig belangrijk geweest voor deze coalitie”.

Buma vertrekt dus na zeventien jaar uit de landelijke politiek. De 53-jarige politicus maakte in 2002 zijn debuut in de Tweede Kamer en is sinds 2010 fractievoorzitter van het CDA.

Maar wie kan de ervaren Buma opvolgen? Bij het CDA staan twee kroonprinsen klaar om de partij te leiden, maar mogelijk komt er eerst een tussenpaus tot de volgende landelijke verkiezingen. Of duikt er een kroonprinses op.


Wopke Hoekstra

De 43-jarige Hoekstra is de huidige minister van Financiën in het kabinet-Rutte III. Hij geldt als de ‘golden boy’ van het CDA. Als minister heeft hij zich in de kijker gespeeld, onder meer met zijn daadkrachtige optreden rond het KLM-akkefietje met de Franse regering.


Hugo de Jonge

Hugo de Jonge

De andere kroonprins van het CDA. De Jonge is minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier. De 41-jarige politicus heeft meer flair dan Hoekstra en is iets ‘volkser’. Maar: “Binnen de partijtop van het CDA proef je momenteel een duidelijke voorkeur voor de gedegen Hoekstra boven de meer flamboyante De Jonge”, zegt politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws.


Raymond Knops

Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Maar misschien heeft het CDA helemaal geen zin om hun belangrijkste troeven nu al in te zetten. De eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen zijn immers pas in 2021 als Rutte de rit uitzit. Een tussenpaus is mogelijk de beste optie en Raymond Knops (47) is dan een belangrijke kandidaat. De huidige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zit al jaren in het fractiebestuur en is bovendien katholiek, een stroming binnen de partij die al 17 jaar niet aan het roer heeft gestaan. Balkenende en Buma zijn beiden protestant.


Pieter Heerma

Pieter Heerma (CDA) en Sybrand Buma (CDA)

Nog een CDA’er met goede papieren is Pieter Heerma, zoon van voormalig CDA-leider Enneüs Heerma. Het 42-jarige Kamerlid is oud-persvoorlichter van de CDA-fractie en zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Hij was de rechterhand van Buma tijdens de formatiegesprekken, maar qua bestuurlijke ervaring legt hij het af tegen Knops.


Mona Keijzer

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat

Mona Keijzer is klaar voor het leiderschap van het CDA. Aldus Mona Keijzer. De 50-jarige Edamse is staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en stelde zich in 2012 al kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de partij.


Madeleine van Toorenburg

 Madeleine van Toorenburg

Nog iemand die het in 2012 opnam tegen Buma in de strijd om het lijsttrekkerschap. De 51-jarige Van Toorenburg is sinds 2007 Kamerlid, maar slaagde er tot nu toe niet in om een belangrijke post te bemachtigen. Het voorzitterschap van de Tweede Kamer ging in 2015 aan haar neus voorbij en ze werd twee jaar geleden afgewezen voor de functie van burgemeester van ‘s-Hertogenbosch.


Lees meer over Nederlandse politici: