• De Britse zakenkrant Financial Times heeft een ranglijst opgesteld van de duizend snelst gegroeide Europese bedrijven.
  • Het Nederlandse Swapfiets staat op plek 10, internetbank bunq op plek 15.
  • De lijst is gebaseerd op cijfers van 2016 tot en met 2019, voordat de coronapandemie uitbrak.

De Nederlandse startup Swapfiets hoort bij de tien snelst groeiende bedrijven van Europa.

Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times samen met onderzoeksbureau Statista berekend op basis van de samengestelde jaarlijkse groei van bedrijven. Swapfiets komt op plek tien van de FT 1000, waarin duizend snelle groeiers in Europa zijn opgenomen.

Buiten de top tien staan andere Nederlandse bedrijven zoals zakenbank bunq (plek 15), technologiebedrijf Mews Systems (plek 24) en de uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s Fastned (plek 31).

De snelste Europese groeier was het Britse Bulb Energy, de grootste leverancier van groene energie in het Verenigd Koninkrijk. Op de tweede plek staat Sun Finance, een onlinekredietverlener uit Letland.

Bron: Financial Times
Bron: Financial Times

De ranglijst van FT is gebaseerd op cijfers uit de periode van 2016 tot en met 2019. Het effect van de coronapandemie is daardoor nog niet zichtbaar.

Volgens de krant geeft de lijst, waarvan het volledige achterliggende rapport op 22 maart verschijnt, zo goed aan hoe de snelst groeiende bedrijven er kort voor het toeslaan van de pandemie voor stonden.

Swapfiets groeide in de onderzochte periode in absolute termen met meer dan 5.500 procent, aldus FT. Ook in het afgelopen halfjaar is het bedrijf dat abonnementen op fietsen aanbiedt naar eigen zeggen flink gegroeid, vooral in grote steden in het buitenland. Swapfiets laat weten dat het aantal fietsen in onder meer Berlijn, Brussel en Kopenhagen is verdubbeld.

Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 200.000 klanten. Een jaar geleden stond de teller nog op 100.000 abonnees. De fietsen met de herkenbare blauwe voorbanden zijn te vinden in meer dan 50 steden in vier landen.

Bij Swapfiets betaal je een vast bedrag per maand voor een fiets. Bij een defect, zoals een lekke band, wordt het rijwiel binnen een dag gerepareerd op een locatie naar keuze.

LEES OOK: De kosten van Swapfiets: zoveel scheelt het als je een gewone fiets koopt