Sven Kramer is de meest succesvolle Nederlandse schaatser aller tijden. Hij won vier Olympische titels en werd negen keer wereldkampioen allround.

In februari 2018 won de inmiddels 32-jarige Fries op de Olympische Spelen van Pyeongchang de 5.000 meter, maar finishte hij teleurstellend als zesde op de 10.000 meter.

De schaatscarrière van ‘Sven the Man’ zit er nog niet op . Hij sluit zelfs niet uit dat hij mee gaat doen aan de Olympische Spelen van 2022 in Peking.

Zijn jarenlange presteren legt hem geen windeieren: Sven Kramer is inmiddels miljonair. Een overzicht van zijn roemrijke carrière.


Sven Kramer verdedigde in februari 2018 in Pyeongchang met succes zijn Olympische titel op de 5.000 meter uit Sotsji. Het is zijn vierde gouden medaille op de Winterspelen.

sven kramer pyeongchang


Kramer is de zoon van Yep Kramer, die zelf ook aardig kon schaatsen. Yep werd een keer tweede en een keer derde op het WK Allround. Op de foto hieronder valt Sven zijn vader in de armen nadat hij voor het eerst de WK-titel allround in de wacht heeft gesleept, in 2007.

sven kramer vader yep


De talentvolle Kramer zou zijn debuut maken op het NK Afstanden in het seizoen 2003/2004, maar een gebroken enkel gooit roet in het eten na een val van de trap. In het ziekenhuis ligt hij op een kamer met Rintje Ritsma, die zijn enkel had gebroken met kitesurfen.

sven kramer debuut


In 2005 pakt hij zijn eerste prijzen bij de senioren: hij kroont zich tot Nederlands kampioen allround en wordt derde bij het WK Allround. Een jaar later pakt hij zilver op de 5.000 meter bij de Olympische Winterspelen in Turijn.

sven kramer zilver turijn


Vele medailles volgen. Kramer is negenvoudig wereldkampioen allround, negenvoudig Europees kampioen, veroverde acht keer de wereldtitel op de 5.000 meter en vijf keer op de 10.000 meter.

sven kramer ek schaatsen heerenveen


Van 2005 tot en met 2014 komt hij uit voor de TVM-ploeg, samen met Ireen Wüst. In de topjaren verdient hij naar verluidt 1,3 miljoen euro per jaar.

sven kramer ireen wust tvm ploeg schaatsen


Het exacte vermogen van Kramer is niet bekend, maar zeker is dat hij miljonair is. Naast zijn salaris van Team LottoNL-Jumbo heeft de Fries sportmerk Fila als persoonlijke sponsor.

sven kramer fila sponsor


Kramer vormt een setje met oud-hockeyster Naomi van As. De twee zijn sinds 2007 bij elkaar en eind april werd bekend dat ze een kindje verwachten.

#Elxkel 💍

Een bericht gedeeld door sven kramer (@svenkramer) op


In 2016 koopt het stel een boerderij in Amstelveen voor de prijs van 2,1 miljoen euro. Een hypotheek hebben ze niet nodig. Op het terrein staan een zomerhuis en meerdere schuren.

sven kramer naomi van as amstelveen


Volgens de site BekendeBuren heeft Kramer ook nog een appartement in Amsterdam met zijn zus Brecht en heeft hij een optrekje in Heerenveen, naast een golfbaan.

Gefeliciteerd @brechtkramer 🎉🎉🎉

Een bericht gedeeld door sven kramer (@svenkramer) op


Kramer rijdt in een BMW X5 M50D, een diesel met 381 pk aan boord. De cataloguswaarde bedraagt 115.500 euro.


Kramer mag dan niets tekort komen, hij springt zuinig met zijn geld om. Dat leerde hij al op jonge leeftijd. "Zakgeld had ik niet, wilde ik niet. Het was mijn eigen voorstel", aldus Kramer in 2016 tegen Trouw. "Ik was een jaar of elf. Als ik iets wilde, dan moest ik het vragen. Ik denk dat ik de enige in de klas was die geen zakgeld had."


Een opvallend moment doet zich voor tijdens de Spelen van 2010 in Vancouver. Een verslaggeefster van de Amerikaanse tv-zender NBC vraagt of Kramer, die net goud heeft gewonnen, zich wel even voor wil stellen voor de camera. "Are you stupid?" flapt Kramer eruit. "Hell no, I'm not gonna do that!"


Beroemd is ook de verkeerde wissel van Kramer in 2010. Op de Olympische 10.000 meter in Vancouver neemt hij op aanwijzing van coach Gerard Kemkers de binnen- in plaats van de buitenbaan. Kramer wordt gediskwalificeerd. Het goud gaat naar de Zuid-Koreaan Lee Seung-Hoon.


Vier jaar later in Sotsji gaat het opnieuw mis. Jorrit Bergsma rijdt een sublieme race en zet een tijd neer waar Kramer in de rit erna niet aan kan tippen. Dit keer niet gediskwalificeerd, maar zilver is niet de kleur die Kramer wil.

sven kramer jorrit bergsma 10000 meter schaatsen sotsji


In Pyeongchang moest het gebeuren: Olympisch goud op de 10.000 meter. Maar ook dit keer lukte dat niet. De Nederlandse-Canadees Ted-Jan Bloemen reed dit seizoen al het wereldrecord van Kramer op deze afstand uit de boeken en pakte donderdag ook de olympische titel. Kramer werd zesde.

sven kramer ted jan bloemen


De inmiddels 32-jarige Sven Kramer gaf aan de vooravond van het schaatsseizoen 2018/2019 aan dat hij voorlopig niet stopt met schaatsen en zelfs niet uitsluit deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2022 in Peking. Zal hij dan alsnog de ontbrekende Olympische 10.000 meter op zijn erelijst kunnen bijschrijven?

LEES OOK: Dit verdient Max Verstappen, de beste Nederlandse F1-coureur ooit

BEKIJK OOK: Zo speel je curling, de wintersport die lijkt op jeu de boules