Tim Ferriss maakte carrière met het analyseren van de meest succesvolle mensen ter wereld. Zijn devies: vergeet je goede voornemens voor 2018, het is pure tijdverspilling.

De schrijver van 4-Hour Workweek vindt een ambitieus doel stellen ’te vluchtig’, volgens hem leidt het alleen maar tot zelfsabotage. Ferriss kwam tot de conclusie dat een jaarlijkse evaluatieoefening die draait om je gewoontes veel efficiënter is om je beoogde doelen te bereiken.

Aan Business Insider vertelde Ferriss dat hij aan het eind van het jaar zijn digitale agenda doorloopt om herinneringen op te halen bij zijn dagelijkse schema en grote evenementen.

Tijdens het lezen maakt hij twee lijsten. “Een simpele 80-20-analyse, maar dan voor je emotionele staat.” Hiermee verwijst hij naar het Paretoprincipe: de veralgemeende regel beschrijft dat 80 procent van de uitkomsten verklaard kan worden door 20 procent van de oorzaken. In wat voor situatie dan ook.

Op de eerste lijst schrijft hij de 20 procent van zijn activiteiten, relaties, mensen en routines die zorgden voor 80 procent van zijn positieve dagen qua emotie. Op de tweede lijst doet hij hetzelfde voor zijn negatieve emoties.

De oefening werkt verhelderend voor zowel de kleine als grote onderdelen van zijn leven. Ferriss: "Zo kwam ik er twee jaar geleden, dankzij mijn jaarlijkse review, achter dat mijn sportles in de ochtend - of dat nu een privéles was of in een klasje - een hoge correlatie had met mijn verhoogde welzijn. Dat is dus iets wat ik in de jaren daarna vaker ben gaan doen."

Het doel van de oefening is niet om té introspectief te worden, maar om te kijken naar wat het je direct oplevert. "Het klinkt misschien alsof deze oefening je veel tijd kost, maar het duurt hooguit een halfuur", zegt Ferriss.

LEES OOK: 11 redenen waarom deze vorm van sport ideaal is voor je lichaam