• Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat studieleningen renteloos moeten zijn, blijkt uit een peiling van persbureau ANP en Kieskompas.
  • Door de lage rente konden studenten jarenlang vrijwel gratis lenen, maar sinds dit jaar betalen ze weer rentetarieven tussen de 0,46 procent en 1,78 procent.
  • Onder jongvolwassenen is de animo om de rente op studieleningen af te schaffen het grootst: 8 op 10 ondervraagden is daar voorstander van.
  • Lees ook: De beste betaalde stage van 2022 betaalt €1.600 per maand: zo ziet de top 10 eruit

Ruim zes op de tien Nederlanders vinden dat de rente op studieleningen zou moeten worden afgeschaft. Deze rentetarieven zijn sinds dit jaar weer ingesteld. Onder alle leeftijdsgroepen is een meerderheid voorstander van een rentetarief ‘op 0’, al delen met name jongvolwassenen deze mening. Dat blijkt uit enquêteonderzoek van het ANP en Kieskompas.

Toen in 2015 het leenstelsel startte, werd beloofd dat studenten ‘gratis’ konden lenen. Sinds dit jaar is dat echter niet meer het geval. Vanaf 1 januari is de rente 0,46 procent voor hbo- of wo-studenten en 1,78 procent voor studenten op het mbo.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bepaalt jaarlijks de hoogte van de rente. Die hoogte is gekoppeld is aan de rente die de overheid betaalt over staatsleningen. Daardoor heeft de economische situatie – zoals de hoge inflatie op dit moment – invloed op het rentepercentage op studieleningen.

8 op 10 jongvolwassenen tegen rente op studielening

In alle provincies is een meerderheid van de ondervraagden voor afschaffing van de rente. In de provincie Groningen, met veel studenten in universiteitsstad Groningen, is deze groep met 70 procent het grootst. Overijssel, Utrecht en Flevoland volgen. Zeeuwen en Drenten zijn het minst vaak voor afschaffing, al mag ook hier volgens een meerderheid de rentemaatregel de prullenbak in.

Vooral jongvolwassenen zijn voor afschaffing: bijna acht op de tien jongeren tussen de 18 en 34 jaar willen weer terug naar 'gratis lenen'. Ook heeft politieke voorkeur veel invloed op hoe er gedacht wordt over de rente op studieleningen.

Stemmers op linkse partijen zijn overwegend voor afschaffing: zo'n driekwart van de mensen die tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen stemden op de SP, GroenLinks of de PvdA zijn voorstander. Onder kiezers van de ChristenUnie en het CDA (beiden 54 procent) en de VVD (48 procent) is deze groep aanzienlijk kleiner.

Het enquêteonderzoek is uitgevoerd tussen 25 en 31 januari en werd ingevuld door een representatieve groep van bijna 5000 Nederlanders.

LEES OOK: Dit zijn de 15 populairste banen bij jongere, hoogopgeleide professionals die net op de arbeidsmarkt komen kijken