• De Nederlandse scaleup StudeerSnel heeft 50 miljoen dollar opgehaald.
  • StudeerSnel biedt een platform waarop studenten aantekeningen, samenvattingen en oefenmateriaal kunnen uitwisselen.
  • StudeerSnel is in het buitenland actief onder de naam StuDocu en wil met het geld de internationale groei versnellen.

Het Nederlandse bedrijf StudeerSnel biedt een platform waarop studenten studiemateriaal kunnen uitwisselen. Daarmee bereikt het 15 miljoen studenten van 2.000 universiteiten en hogescholen in ruim 60 landen.

Als het aan CEO Marnix Broer ligt, komen daar snel meer bij.

De Franse investeerder Partech steekt 50 miljoen dollar (omgerekend ruim 41 miljoen euro) in StudeerSnel om internationaal verder te groeien. In het buitenland is de Nederlandse onderneming bekend als StuDocu.

“Deze investering bewijst dat we op de goede weg zijn”, zegt Broer in een persbericht. “We zetten de volgende stap in onze missie om studenten over de hele wereld te helpen het meeste uit hun studie te halen.”

StudeerSnel is zeer winstgevend

Broer richtte StudeerSnel op in 2010 samen met drie vrienden. Ze studeerden destijds in Delft en merkten dat ze veel tijd kwijt waren aan het verzamelen van college-aantekeningen, samenvattingen en oefenvragen van medestudenten ter voorbereiding op tentamens.

Dat kan sneller, dacht het viertal. Ze bouwden een digitaal platform voor het uitwisselen van studiemateriaal. In eerste instantie was de site gratis, later kwam er een verdienmodel. Studenten betalen nu 4 euro per maand om toegang te krijgen tot het beste materiaal.

Hoeveel geld er binnenkomt, is onduidelijk. Het Financieele Dagblad kon de gegevens niet vinden in de Kamer van Koophandel en Broer wilde tegenover de zakenkrant niks zeggen over de omzet.

Wel is het bedrijf winstgevend, zegt Broer tegen het FD. "De kosten zijn heel laag. Met een team van 50 mensen kunnen we 15 miljoen mensen bedienen. Onze brutomarge ligt boven de 85 procent."

StudeerSnel wil de wereldwijde uitrol versnellen

Eerdere financieringsrondes in 2015, 2018 en 2019 gaven het startschot voor de uitbreiding naar markten als Australië, Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Inmiddels is StudeerSnel naar eigen zeggen het grootste internationale studentenplatform. De Amerikaanse concurrent CourseHero is alleen in de VS actief.

Het geld van Partech moet de wereldwijde uitrol versnellen. "We waren onder de indruk van hun data-driven cultuur en van hoe blij studenten zijn met het platform", zegt Bruno Crémel van de Franse investeringsmaatschappij.

[activecampaign form=30]

Lees meer over succesvolle Nederlandse ondernemers: