Het kabinet wil strengere regels invoeren voor de verkoop van overzeese producten, omdat daar nogal eens iets mis is. Consumenten zijn nauwelijks beschermd tegen in de brand vliegende powerbanks, sieraden met te veel kankerverwekkende stoffen of speelgoed met kleine onderdelen waarin kinderen kunnen stikken.

Dat meldt De Telegraaf. Als het aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken ligt, kunnen fabrikanten alleen nog spullen in de Europese Unie verkopen als ze er gevestigd zijn of een bedrijf hebben binnen de EU dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van de producten.

Daarmee loopt het verdienmodel van webshops uit China als AliExpress, maar ook uit de Verenigde Staten een deuk op. Zij kunnen goedkope spullen in Nederland slijten omdat de regels in eigen land minder streng zijn. Ook voor dropshippers, vaak jonge handelaren die een goedkope lading spullen op bijvoorbeeld AliExpress kopen om die met winst door te verkopen via een eigen webshopje, wordt het minder makkelijk geld verdienen.

De Consumentenbond testte de afgelopen jaren driehonderd producten van buitenlandse webshops als AliExpress, Wish.com, Amazon en eBay. Met de helft tot twee derde bleek iets mis. In 2019 mocht 66 procent van de gekochte spullen niet in een Nederlandse winkel liggen.

Het ging onder meer om rookmelders of koolstofmonoxidemelders die geen melding gaven als dat moest, huishoudelijke apparaten die begonnen te roken en elektronica die schokken gaven.

LEES OOK: Millennials en Gen Z hebben grote zorgen over het klimaat, maar willen niet meer betalen voor duurzame producten