De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. Dit bevestigt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving van RTL Nieuws. De fietsfabrikant is in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken.

In februari moest Babboe op last van de NVWA voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen en verkochte fietsen terugroepen. De toezichthouder concludeerde na onderzoek dat in de afgelopen jaren honderden frames zijn gebroken. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben genomen.

De NVWA-woordvoerder zegt dat het strafrechtelijk onderzoek enkele weken geleden is begonnen, “omdat er aanknopingspunten zijn dat dingen zijn achtergehouden”. Het bedrijf heeft zo het toezicht ondermijnd en “grote risico’s genomen met de veiligheid van mensen”, zegt hij.

De NVWA waarschuwt opnieuw om de fietsen van types die onder de terugroepactie vallen niet te gebruiken. “Je brengt jezelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar.”

Aan RTL Nieuws vertellen oud-medewerkers van Babboe hoe ze voorafgaand aan een inspectie van de NVWA kapotte frames in bestelbusjes verstoppen. RTL Nieuws beschikt ook over foto's en geluidsopnames waaruit dat zou blijken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA en het Openbaar Ministerie (OM), zegt de woordvoerder.

Babboe roept mogelijk meer modellen terug

Babboe was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Aan RTL Nieuws had moederbedrijf Accell eerder op de dag wel een reactie gegeven. "Als deze nieuwe signalen uit 2019 kloppen, dan keuren we ook deze sterk af en nemen we daar afstand van", klonk het bij de onderneming. "Inmiddels is het beleid en de praktijk dat we actief en transparant meewerken aan het NVWA-onderzoek."

Het veiligheidsonderzoek naar alle Babboe-modellen is volgens de onderneming nog steeds niet helemaal afgerond. Mensen met een bakfiets van Babboe zouden rond Pasen meer duidelijkheid moeten krijgen over de modellen die het bedrijf moet terugroepen.

Tot nu toe heeft Babboe alleen de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E teruggeroepen.

LEES OOK: Terugroepactie Babboe-fietsen heeft mogelijk bredere gevolgen voor fietsenfabrikant Accell: schuldeisers bezorgd