De storing van het treinverkeer rond Amsterdam is verholpen, meldt een woordvoerder van de NS. Vanaf 09.00 uur gaan in die regio weer treinen rijden. Reizigers moeten de rest van de ochtend wel rekening houden met verstoringen.

Volgens de woordvoerder rijden de treinen in de rest van het land al zoveel mogelijk volgens dienstregeling. Wel kan het zijn dat sommige treinen wat korter zijn dan anders of minder schoon, aldus de NS. “We vinden het heel erg vervelend voor alle reizigers”, zegt de woordvoerder. “Dit is niet wat reizigers normaal mogen verwachten.”

Eerder op de ochtend kon een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail niet zeggen wanneer het treinverkeer weer op gang zou komen. Door de storing reden er ook geen internationale treinen vanuit en naar Amsterdam, meldde de NS. Volgens een kaartje op de site ging het om treinverkeer naar Brussel, naar Berlijn en naar Frankfurt.

De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

De Amsterdamse verkeersleidingspost is nu doorgeschakeld naar de centrale post in Utrecht, legt de woordvoerder uit. Het personeel van de Amsterdamse post bedient de post nu vanuit Utrecht.

"Hoewel storingen in systemen kunnen voorkomen, is deze grote storing heel slecht voor het vertrouwen in de trein", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur. Ze verwacht een "een grondige uitleg van NS en ProRail hoe dit heeft kunnen gebeuren".

Storing treinen bij Amsterdam en Schiphol

De storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam ontstond zondag aan het einde van de middag en was korte tijd verholpen, maar keerde in de avond terug. Daardoor reden er een groot deel van de avond en de hele nacht en maandagochtend vroeg geen treinen van en naar Amsterdam en station Schiphol Airport.

Ook was er 's nachts vanwege de storing in Amsterdam geen treinverkeer mogelijk van en naar Utrecht Centraal. De spoorbeheerder roept reizigers op om niet naar Amsterdam en omgeving te komen. Rond Utrecht Centraal rijden de treinen maandagochtend wel weer.

NS en ProRail betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis konden brengen en dat zij op het station moesten overnachten. Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten." Dat meldt de NS over de grote storing die ook maandagochtend een groot deel van het treinverkeer platlegt.

Het bedrijf vraagt reizigers om niet naar Amsterdam en omgeving te komen, maar alternatief vervoer te regelen of indien mogelijk thuis te werken.

"We vinden dit alles enorm vervelend voor onze reizigers. Deze storing heeft ook grote impact op andere delen van het land."

NS had in de nacht al laten weten dat het onmogelijk is om bussen op de trajecten in te zetten, "in verband met de hoeveelheid mensen". Een optie is alternatief vervoer regelen via #treinpoolen, stelt het bedrijf voor. Onder deze hashtag wordt rond 06.30 uur al mondjesmaat om een lift gevraagd of een plek op de achterbank aangeboden.

LEES OOK: Qatar Airways schrapt eerste klas in vluchten voor lange afstand: business class biedt praktisch dezelfde luxe