Weet je nog waar jij zat tijdens je lessen op de middelbare school? Ging je voor in het klaslokaal zitten, zodat je de leraar goed kon verstaan? Of koos je juist altijd voor de achterste rij?

Dat die keuze veel zegt over je motivatie, is wel duidelijk. De leerlingen op de eerste rij zijn ongetwijfeld een stuk geliefder bij hun docent dan de leerlingen die achterin zitten.

Maar waar je je misschien niet van bewust bent, is dat je vandaag de dag die keuze nog steeds regelmatig maakt – aan de vergadertafel.

Op de website Quartz schrijft communicatiewetenschapper Dustin York dat iedere stoel in een vergaderruimte iets zegt over je rol in die vergadering. Er zijn plekken waarbij je automatisch snel de leiding zal nemen over het gesprek, en plekken die ervoor zorgen dat je wat makkelijker deelneemt aan een felle discussie.

Dit zegt York over de plekken:


De leidinggevende

Degene die de meeste macht heeft, zoals een leidinggevende, gaat vaak op de meest zichtbare plek in een ruimte zitten: aan de kop van de tafel.

Vanaf daar heb je goed zicht op de deur, zodat je kunt zien wie er binnenkomt en wie er naar buiten gaat, en kun je iedereen aan tafel direct aankijken. Daardoor houd je gemakkelijk controle over de gesprekken en kun je bepalen welke kant een discussie op gaat.


De adjunct

De rechterhand van de leidinggevende zal vaak ook rechts naast hem of haar zitten, want grappig genoeg blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oregon dat dat de plek is die, na de kop van de tafel, geassocieerd wordt met de meeste macht.

Heb jij die macht nog niet, maar zou je wel graag promotie willen maken? Ga dan links naast je leidinggevende zitten. Volgens York is hij of zij dan geneigd om je aardiger te vinden.


De discussieleider

Houd je wel van een goede discussie? Ga dan direct tegenover je leidinggevende zitten, dus aan de andere kop van de tafel bij de deur. Die stoel is, na die van je leidinggevende, het meest zichtbaar en daarom uitermate geschikt als je een punt wil maken.

Pak het wel voorzichtig aan, want je baas zou zich volgens York weleens door je bedreigd kunnen voelen als je vanaf deze plek de discussie te hard in gaat.


In het midden

De belangrijkste posities aan de tafel zijn nu vergeven, maar dat betekent niet dat het niet uitmaakt waar je gaat zitten. Als je tegenover iemand gaat zitten, kan dat een vijandige sfeer creëren waardoor discussies wat sneller uit de hand kunnen lopen.

Als je met een collega samenwerkt aan een project en dat niet helemaal soepel gaat, kun je dus beter niet tegenover hem of haar gaan zitten. Als je die spanningen uit de weg wil gaan, ga dan naast die collega zitten, want mensen die naast je zitten vind je volgens York meestal vriendelijker.


En hoe zit het met een ronde tafel?

Zo'n lange, rechthoekige vergadertafel is natuurlijk wel erg traditioneel. Het zou best kunnen dat er op jouw werk een ronde of een U-vormige tafel staat. Dat komt volgens York creativiteit ten goede en zorgt ervoor dat iedereen makkelijk kan deelnemen aan het gesprek.

Toch vind je de posities die hierboven beschreven staan ook aan een ronde tafel terug. De leidinggevende zal vaak precies tegenover de deur gaan zitten. De stoel rechts van hem of haar blijft voor de rechterhand. En wie links zit, kan de sympathie van z'n baas winnen.

Afhankelijk van de vorm van de tafel, is de stoel precies tegenover de leidinggevende nog steeds geschikt voor iemand die graag de discussie aangaat. Als er geen stoel tegenover de leidinggevende staat, is er ook geen stoel meer waar je als discussieleider beter uit de verf komt. Je zal dan simpelweg iets harder je best moeten doen om aan het woord te komen.

Lees meer over dit onderwerp: