We kennen het allemaal wel: je wordt ’s ochtends wakker en staat te trappelen om naar je werk te gaan, maar tegen de tijd dat je ’s avonds weer in bed duikt om te gaan slapen heb je het idee dat je de hele dag maar bar weinig hebt gedaan.

Hoe kan dat nou?

In plaats van te kijken naar wat je zoal doet op een dag, is het verstandiger je pijilen te richten op de vraag wanneer je iets doet.

Zoals bijvoorbeeld het moment dat je koffie drinkt. Dronk je een kopje voordat je het nodig had en was je op een later moment futloos? Of: was je de hele ochtend bezig met het beantwoorden van mail en had je ’s middags geen puf meer om de echt belangrijke zaken af te handelen?

Om te achterhalen hoe je voorkomt dat zulke dingen niet gebeuren, dook Business Insider in wetenschappelijke onderzoeken om te bepalen wat nou het beste moment van de dag is om zo’n beetje alles te doen. Lees en maak de perfecte dagplanning.

1) Sporten: voor het ontbijt

beste-sporten
Flicky/Jeff Drongowski

Wil je wat kilo's kwijt?

Slaap in je sportkloffie. Regel een buddy die met je mee gaat. Meld je aan bij een sportschool. Zorg dat je kost wat kost 's ochtends gaat bewegen.

Onderzoek wijst uit dat sporten in de ochtend - specifiek voor het ontbijt - het beste helpt als je gewicht wil verliezen, zoals Business Insider eerder al schreef. De reden ligt bij het feit dat vroeg sporten ervoor zorgt dat je lijf wordt ingesteld op het verbranden van vet gedurende de hele dag.


2) Je eerste kop koffie pas na 9.30 uur

beste-koffie
Bron: Reuters/Anthony P. Bolante

Als je lijf en geest schreeuwen om koffie zodra je opstaat, of op het moment dat je het kantoor binnenstapt, is het verstandig je routine enigszins aan te passen.

De eerste bak koffie kun je het beste pakken na half 10 's ochtends, bleek al eerder uit dit interview. Dat komt doordat het stresshormoon cortisol, dat je energieniveau regelt, normaal gesproken piekt tussen 8.00 en 9.00 uur in de ochtend. Dus die koffie-boost hoef je jezelf in dat uur niet te geven.


4) Geconcentreerd werken: als je energielevel piekt

beste-aandachtig-werk
Bron: Flickr/VFS Digital Design

Je biologische hoogtepunt, een term bedacht door auteur Sam Carpenter van het boek Work the system, refereert aan de uren van de dag waarin je de meeste energie hebt. Niemand heeft hetzelfde biologische hoogtepunt.

Om erachter te komen wanneer jij piekt, hoef je alleen maar naar Chris Bailey te luisteren. Bailey is de auteur van The Productivity Project. Hij experimenteerde met zichzelf en besloot alle cafeïne en alcohol uit zijn dieet te weren. Hij probeerde zo min mogelijk suiker te eten en stond op zonder de hulp van een wekker.

Drie weken lang noteerde Bailey elke dag wanneer zijn biologische hoogtepunt was.Het onderzoek leerde hem dat hij piekt tussen 10.00 en 12.00 uur in de ochtend en 's avonds tussen 17.00 en 20.00 uur. Als je eenmaal jouw piekuren hebt gevonden, dan kun je je dag opnieuw indelen (voor zover je werk dat toelaat), zodat je je belangrijkste taken uitvoert in de uren dat je op je scherpst bent.


5) Sollicitatiegesprek: dinsdag rond 10.30 uur

beste-sollicitatiegesprek
Bron: Flickr/Aiga Raleigh

Als je een uitnodiging ontvangt voor een sollicitatiegesprek en je potentiële nieuwe werkgever vraagt wanneer jou het beste uitkomt, overweeg dan eens dinsdagochtend rond 10.30 uur. Dat is waarschijnlijk de beste tijd voor degene die het gesprek afneemt.

Business Insider schreef eerder al over een onderzoek waarin een paar essentiële tips over het plannen van een sollicitatiegesprek uit de doeken worden gedaan.

Wat je sowieso niet moet doen is helemaal aan het begin of einde van een werkdag of net voor of na de lunch een sollicitatiegesprek houden.


6) Even een pauze? Halverwege de ochtend

beste-even-een-pauze
Bron: Flickr/Sebastiaan ter Burg

Recent onderzoek wijst uit dat het beste moment om even een pauze te nemen halverwege de ochtend is. Dat komt doordat je, kort nadat je opstaat, mentaal het meeste bij de les bent. Die focus neemt gedurende de dag af. Dus is het makkelijker om jezelf mentaal op te laden met een pauze vlak nadat je de werkdag bent begonnen.

Het onderzoek laat ook zien dat je tijdens je pauze niet al je werk aan de kant hoeft te leggen. Je kunt ook mét werk het pauze-gevoel creëren, zo lang het maar een taak is die je leuk vindt en die je zelf hebt gekozen.

Deelnemers aan het onderzoek die vroeg op de dag een break namen - en die daarin taken deden die ze leuk vonden - gaven aan minder gestrest te zijn en zich gelukkiger met hun baan te voelen.


7) Powernappen tussen 14.00 en 15.00 uur

beste-hazenslaapje
Bron: Peter MacDiarmid/Getty Images

Volgens een Amerikaans expertisecentrum op het gebied van gezondheid is halverwege de middag de beste tijd voor een dutje. Daar zijn twee redenen voor.

De eerste: na de lunch zijn we allemaal een beetje loom en minder alert. Twee: even pitten op dit uur van de dag heeft het minste effect op je nachtrust. Minder dan dutjes die je later op de dag doet.

Overigens raadt het expertisecentrum aan om je powernap te beperken tot maximaal dertig minuten. Pit je te lang, dan kun je wel eens vermoeider zijn dan voor je hazenslaapje.


8) Na het dutje de vergadering: rond 15.00 uur op een dinsdag

beste-vergadering
Bron: Flickr/HA0521-031

Nieuwssite Inc. had een tijd terug een verhaal over een onderzoek waaruit bleek dat 15.00 uur dinsdagmiddag de beste tijd is om te vergaderen. Puur vanwege het feit dat dat het moment is waarop de meeste mensen doorgaans beschikbaar zijn.

Het slechtste moment om een teamoverleg te houden is aan het begin van een werkdag.

Zoals uit het eerder genoemde onderzoek bleek: het is belangrijk om iedereen de tijd te gunnen zich voor te bereiden. als je een vergadering om 9.00 uur houdt, zullen de meeste zich haastig voorbereiden, of erger nog: helemaal geen voorwerk doen.


9) Doe creatief werk als je moe bent

beste-creatief-zijn
Foto: flickr/USFWSmidwest
Je zou denken dat je taken waarvoor je creativiteit nodig hebt, uitvoert op het moment dat je alert en energiek bent. Vergeet het maar, toont wetenschappelijk onderzoek aan.

Tijdens een recente proef bleek dat een groep studenten die een computerspel speelde waarbij hun volledige aandacht nodig was een stuk creatiever uit de hoek kwam dan een andere groep die een makkelijker spel speelde.

De onderzoekers concludeerden dat dat komt doordat de vermoeiende taak de remmingen van de deelnemers had uitgeput, of de functie van het brein die onnodige informatie uit het onderbewuste filtert.

Denk er eens over na om creatieve taken aan te pakken meteen na je werk, of op een ander moment als je denk dat je mentaal compleet uitgeput bent.