• De stijging van het aantal werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt met een vast arbeidscontract zet door, terwijl het aantal mensen met een flexibele arbeidsrelatie daalt.
  • Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibele arbeid.
  • In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal vaste werknemers met 98.000 toe ten opzichte van dezelfde periode in 2023.
  • Lees ook: Dit zijn de 10 best betaalde, populaire bijbanen in Nederland: van chauffeur tot bijlesdocent

De stijging van het aantal werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt met een vast arbeidscontract zet door, terwijl het aantal mensen met een flexibele arbeidsrelatie daalt. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal vaste werknemers met 98.000 toe ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibele arbeid.

Daaruit blijkt dat 28 procent van de werkzame beroepsbevolking, ofwel 2,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar, in het eerste kwartaal van 2024 een flexibele arbeidsrelatie had. Dat zijn 30.000 mensen minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Die daling zat vooral bij werknemers met een tijdelijk dienstverband, tenzij het ging om tijdelijke dienstverbanden met uitzicht op vast. Die groep groeide juist. Ook het aantal uitzendkrachten werd kleiner.

De stijging van het aantal vaste arbeidsrelaties past binnen een trend. Ook in de laatste twee kwartalen van 2023 groeide het aantal vaste werknemers naar verhouding sterker ten opzichte van een jaar eerder dan het aantal flexwerkers en het aantal zelfstandigen. Die laatste groep groeide in het eerste kwartaal met 29.000.

Het aantal vaste arbeidsrelaties stijgt sinds 2016, en het aantal zelfstandigen sinds 2013. Het aantal flexibele arbeidsrelaties daalde eerder in 2019, en ook tijdens de coronacrisis.

Het CBS en TNO onderscheiden verschillende typen flexibele contracten van werknemers, die in meer of mindere mate zekerheid van werk en inkomen bieden. In het eerste kwartaal steeg het aantal werknemers met een tijdelijk dienstverband met uitzicht op vast met 15.000 ten opzichte van een jaar eerder. Dat was een lichtere stijging dan het jaar ervoor.

Verder loopt een verdere toename van het aantal zzp'ers in het oog. De stijging van het aantal zelfstandigen in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van een jaar eerder was bijna uitsluitend toe te schrijven aan een toename van het aantal zelfstandigen zonder personeel, met 40.000. De groep zelfstandigen met personeel bleef ongeveer even groot.

LEES OOK: Dit zijn de 10 best betaalde, populaire bijbanen in Nederland: van chauffeur tot bijlesdocent