Consumenten lijken rekening te houden met een stijging van de hypotheekrente en willen nog snel hun hypotheek oversluiten.

Daardoor werden er, ondanks de crisis, in het eerste kwartaal van 2020 meer hypotheken afgesloten dan hetzelfde kwartaal in 2019.

In maart kwam de Nederlandse tienjaarsrente voor het eerst sinds de zomer van 2019 weer even boven de nul uit. Dat voedt het besef dat rentes niet altijd laag blijven.

De hypotheekmarkt lijkt, ondanks de coronacrisis, voorlopig nog niet af te koelen. In het eerste kwartaal van 2020 werden flink meer hypotheken afgesloten dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Vooral mensen die een hypotheek willen oversluiten zorgen voor de groei in het eerste kwartaal. Zij lijken een eventuele rentestijging voor te willen zijn. Dat schrijft consultancybureau IG&H in hun kwartaalupdate over de hypotheekmarkt.

“Deze groep wil meeprofiteren van de lage rente nu het nog kan”, zegt Joppe Smit van IG&H.

Het aantal afgesloten hypotheken in de eerste drie maanden van het jaar was 96.000, 22,8 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2019. De totale waarde van die leningen is 32 miljard euro, liefst 28,4 procent meer dan een jaar eerder.

De hypotheeksom van nieuwe hypotheken is gestegen onder alle typen hypotheekafsluiters. Dat draagt bij aan de groei van de hypotheekomzet.

Meer hypotheken in Q1 2020 dan Q1 2019. Bron: Kwartaalupdate IG&H
Meer hypotheken in Q1 2020 dan Q1 2019. Bron: Kwartaalupdate IG&H

In de cijfers over de hypotheekmarktontwikeling van het bureau zien we wel dat de omzet in het eerste kwartaal lager was dan Q4 2019. Die ontwikkeling is in lijn met de gebruikelijke seizoensinvloeden. Ook het eerste kwartaal van 2019 was minder dan het laatste kwartaal van het voorgaande jaar.

Ontwikkeling hytpotheektypen. Bron: Kwartaalupdate IG&H
Ontwikkeling hytpotheektypen. Bron: Kwartaalupdate IG&H

Die seizoenskrimp is dit kwartaal het sterkst te zien bij de doorstromers, minder bij bijvoorbeeld de over- en bijsluiters van een nieuwe hypotheek. Dit bevestigt het beeld dat consumenten anticiperen op rentestijgingen.

De hypotheekrente hangt samen met de Nederlandse staatsrente die in maart voor het eerst sinds de zomer van 2019 weer eventjes boven de nul uitkwam. Dat voedt het besef dat een ultralage rente wellicht niet voor altijd is.

Lees meer over rentestanden: