De prijzen op de huizenmarkt stijgen iets minder rap, terwijl het aanbod op de markt van koopwoningen toeneemt. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar van makelaarsclub NVM.

Gemiddeld stegen huizenprijzen in het tweede kwartaal met 10,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Op kwartaalbasis was sprake van een gemiddelde prijsstijging van 3,5 procent.

Een koopwoning werd in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld voor 448.000 euro verkocht.

In de onderstaande tabel is te zien dat de sterke prijsstijgingen op jaarbasis inmiddels aan het afvlakken zijn. De piek lag in het tweede kwartaal van 2021, toen huizenprijzen gemiddeld 21 procent duurder werden op jaarbasis.

Beetje lucht op de huizenmarkt: woningaanbod neemt toe

De NVM merkt op dat het woningaanbod voor het eerst in lange tijd weer toeneemt, een teken dat de huizenmarkt minder oververhit raakt. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden er 25.300 huizen te koop, wat 54 procent meer is dan aan het slot van het eerste kwartaal van dit jaar.

"Er komt wat meer lucht in de nog steeds krappe woningmarkt. Dat is goed om te zien. Het sterk gestegen woningaanbod biedt een kijker een betere kans om koper te worden. Toch is het te vroeg om van een echt kantelpunt te spreken ook al beïnvloeden de hypotheekrente en de explosief gestegen energiekosten het sentiment in de woningmarkt", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes in een persverklaring.

De looptijd van het aanbod, dus de tijd dat een te koop staande woning gemiddeld in dagen te koop staat, is nu 33 dagen. Dat is achttien dagen korter dan in het tweede kwartaal 2021 en één dag korter dan in het eerste kwartaal 2022.

LEES OOK: Huizenprijzen stijgen dit jaar nog gemiddeld 15%, maar ABN AMRO verwacht een flinke afkoeling in 2023