De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg dinsdag verder met 1,5 procent tot 48,94 dollar.

Brentolie werd 1,7 procent duurder en bracht 49,73 dollar per vat op. De euro was 1,0636 dollar waard, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Het aandeel Shell steeg dan ook met 1,1 procent. Maandag zat het aandeel ook al in de lift, geholpen door de stijgende olieprijs.

De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag eensgezind op winst, geholpen door plussen bij staal-, mijnbouw- en oliebedrijven. Enerzijds zijn de markten er meer en meer van overtuigd dat oliekartel OPEC er in zal slagen tot afspraken te komen over een beperking van de olieproductie. Anderzijds blijft het sentiment positief in de nasleep van de verkiezing van Donald Trump als Amerikaanse president.

Staalconcern ArcelorMittal dinsdag 5 procent in de AEX en was daarmee de sterkste stijger. Producent van roestvrijstaal Aperam was de grootste winnaar in de MidKap met een plus van 2,6 procent.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 456,87 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 651,50 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1 procent.

Wolters Kluwer

Informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 1,5 procent) schaarde zich in de AEX onder de winnaars na een adviesverhoging door Credit Suisse. Ook het beleggingsadvies voor branchegenoot RELX werd door de Zwitserse bank opgevoerd. Het aandeel RELX ging 1,6 procent vooruit.

Bij de middelgrote fondsen won Eurocommercial Properties 1,8 procent na een adviesverhoging door HSBC. Houtveredelaar Accsys Technologies verloor bij de kleinere fondsen op het Damrak bijna 9 procent nadat het halfjaarcijfers publiceerde.

Duitsland

De uitblinkers in Londen waren mijnbouwers Anglo American, BHP Billiton en Glencore met winsten tot 4,8 procent. Verder stond in de Britse hoofdstad Lloyds Banking in de schijnwerpers. De Britse staat heeft zijn belang in Lloyds verder teruggebracht tot onder de 8 procent. Het aandeel stond 1,2 procent hoger.

In Frankfurt behoorde staalconcern ThyssenKrupp tot de sterkste stijgers met een winst van 2,8 procent. Verder zag Lufthansa op de Duitse beurs zijn waarde 0,5 procent dalen. De luchtvaartmaatschappij en budgetdochter Eurowings krijgen de komende dagen te maken met stakingen van het vliegend personeel.