De Iraanse olieminister Bijan Zanganeh noemde het afgelopen weekeinde “zeer waarschijnlijk” dat de OPEC later deze maand tot een definitief productieakkoord komt. Iran gold tot dusver juist als een dwarsligger. Ook de Russische president Vladimir Poetin toonde zich positief, al is Rusland zelf geen lid van de OPEC.

Hun opmerkingen misten hun uitwerking op de oliemarkt niet. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent naar 46,93 dollar. Brentolie werd 2,9 procent duurder en kostte 48,20 dollar per vat.

Zwaargewicht Shell stond maandag in de plus op de Amsterdamse beurs en steeg 2,3 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore kreeg er 1,5 procent bij.

Lichte plus AEX

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index kort na de eveneens licht positieve opening op Wall Street 0,6 procent hoger op 453,53 punten. De MidKap daarentegen verloor 0,1 procent en stond op 647,52 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,1 tot 0,6 procent hoger.

Randstad was koploper in de AEX met een winst van 3,1 procent. Analisten van HSBC verhoogden hun beleggingsadvies voor het uitzendbedrijf. Onderaan de Amsterdamse hoofdgraadmeter stond kabel- en telecomconcern Altice met een koersverlies van 1,2 procent.

OCI won bij de middelgrote fondsen 4,5 procent en was daarmee lijstaanvoerder in de MidKap. De kunstmest- en chemicaliënproducent verwacht de komende twee jaar 100 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen.

Heijmans ging bij de kleine bedrijven ruim 3 procent onderuit, nadat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) opheldering had gevraagd over de nieuwe kredietafspraken die Heijmans met zijn banken treft. In de markt leven al langere tijd grote zorgen over de financiële toekomst van het bouwbedrijf.

Dow Jones fractie hoger

De Amerikaanse beurzen zijn maandag met lichte winsten aan de handel begonnen. De handelsweek op Wall Street is korter dan anders. Donderdag zijn de aandelenmarkten gesloten wegens Thanksgiving, vrijdag wordt maar een halve dag gehandeld.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond na een paar minuten handel 0,3 procent hoger op 18.915 punten. De bredere S&P 500 steeg in de vroege handel 0,5 procent tot 2192 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,4 procent aan tot 5344 punten.