En weer is er een succesvol Nederlands internetbedrijf naar de beurs gegaan.

Na Takeaway.com en Adyen was het vrijdag de beurt aan Elastic, dat een notering heeft gekregen aan de New York Stock Exchange.

Elastic, dat in 2012 is opgericht, maakt opensource zoeksoftware om grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken en te analyseren.

Bekende namen uit Silicon Valley zijn klant: Microsoft gebruikt de technologie voor de zoekmachine Bing, Uber om gebruikers realtime te volgen en Tinder om partners te selecteren.

Een van de vier oprichters van de startup, die zijn hoofdvestiging in Amsterdam heeft, is Steven Schuurman. Elastic is het derde softwarebedrijf van de 43-jarige Nederlandse IT-ondernemer.

Zijn vorige twee bedrijven wist hij met succes te verkopen. SpringSource ging voor 420 miljoen dollar naar VMWare en Orange11 leverde 6,25 miljoen dollar op.

Elastic maakt Steven Schuurman superrijk

Maar met Elastic maakt Schuurman de grootste klapper. Hij heeft een belang van 21 procent in het bedrijf, goed voor ruim 13 miljoen aandelen.

Elastic ging vrijdag naar de beurs tegen een introductieprijs van 36 dollar per aandeel en eindigde de dag op exact 70 dollar. Bijna een verdubbeling van de waarde dus.

Daarmee is het belang van Schuurman 910 miljoen dollar waard, omgerekend 790 miljoen euro. Dat betekent dat de whizzkid uit Zuid-Holland in een klap de top 50 van de Quote 500 binnenstormt.

Ondanks zijn financiële succes, interesseert geld Schuurman maar weinig, zei hij in 2016 tegen NRC. "Ik vind het leuk om iets te bouwen. Als je een mooi bedrijf bouwt, wordt het geld waard, maar daar gaat het mij niet om."

Online ondernemer van het jaar

In 2015 won Schuurman, die getrouwd is met zijn jeugdliefde, de LOEY Award voor online ondernemer van het jaar.

"Steven is echt een voorbeeld van de moderne ondernemer: heel inhoudelijk, ambitieus, toegankelijk en een visionair", aldus juryvoorzitter Daniel Ropers destijds. "Hij onderscheidt zich door het belang en de rol van mensen in zijn bedrijf voorop te stellen en verbindingen te leggen."

Schuurman vraagt naar eigen zeggen veel van zijn mensen, legde hij uit aan NRC. "We hebben een no nonsense houding en permitteren ons geen gekkigheden – glijbanen op kantoor of zo. Hooguit een pingpongtafel."

Stap terug bij Elastic

Schuurman was altijd het uithangbord van Elastic, maar trad vorig jaar terug als CEO. Zijn kracht ligt in het bouwen van een bedrijf. En die taak zat erop. "Het is het tijd voor een echt inspirerende leider", schreef hij bij zijn vertrek.

Dat werd de Israëlische programmeur Shay Banon, een andere mede-oprichter die de technische lijnen uitstippelt. Schuurman heeft bewust gekozen voor een rol op de achtergrond, maar is als commissaris nog wel verbonden aan het bedrijf.

Elastic heeft op dit moment 5.500 klanten en een omzet van 160 miljoen dollar. Voor verdere groei is meer kapitaal nodig. De beursgang van vrijdag brengt bijna 500 250 miljoen dollar in het laatje, waarmee de waardering van Elastic uitkomt op net geen 5 miljard dollar.

En nu maar hopen dat het aandeel net zo door blijft stijgen als dat van Adyen, het Nederlandse fintechbedrijf dat in juni naar de beurs ging. Dan is Steven Schuurman binnen de kortste keren miljardair.

LEES OOK: Marco Aarnink, die Drukwerkdeal verkocht voor €24 miljoen, vindt Amsterdam ‘opgeblazen qua startups en salarissen’