• Voor ondernemers die zakendoen met het buitenland spelen er momenteel veel onzekerheden.
  • De sterke dollar, hoge inflatie en het perspectief van een economische recessie vragen om alertheid.
  • Valuta-expert Godard Strengers en Ebury geeft aan met welke risico’s je als ondernemer rekening moet houden en wat je kunt doen.

ANALYSE – De oorlog in Oekraïne zorgt voor onzekerheid die in de eerste plaats vele miljoenen mensen diep raakt. Tegelijkertijd zijn er ingrijpende gevolgen voor de wereldhandel.

Voor Nederlandse ondernemers die zakendoen in het buitenland zijn er verschillende risico’s waar ze rekening mee moeten houden en waar ze op moeten anticiperen. Hieronder nemen we drie belangrijk zaken door. De sterke dollar, hoge inflatie en de kans op een recessie.

Sterke dollar domineert valutamarkt

Als we kijken naar de wereldwijde economie, dan zien we bijvoorbeeld dat actoren hun heil zoeken in ‘safe-haven’ munten zoals de Amerikaanse dollar, de Zwitserse frank en de Japanse Yen. Dit zijn bij uitstek valuta die liquide zijn, vrij verhandelbaar. De landen en centrale banken achter deze sterke munten beschikken over grote reserves in vreemde valuta die verkocht kunnen worden om hun eigen munt te beschermen tegen volatiliteit.

Handelaren in vreemde valuta weten dat deze munten sterk blijven tijdens risk-off periodes, wat blijkt uit het verleden. En dit is exact wat we de afgelopen tijd zien gebeuren. Het is vooral de dollar die heel sterk staat.

Dit maakt het voor Nederlandse bedrijven erg kostbaar om producten en diensten te kopen die in dollars worden afgerekend. Het Amerikaanse bedrijfsleven kan daarentegen relatief goedkoop importeren.

Oplopende inflatie zorgt voor hogere kosten

Uiteraard kunnen we niet om de steeds maar oplopende inflatie heen. Een van de belangrijkste drijfveren hierachter betreft de stijgende energieprijzen, die doorwerken in voedselprijzen. Neem het patatje in de snackbar: frituurvet, dat verhit wordt met duurder gas, wordt gemaakt van zonnebloemolie, dat door de handelsbelemmeringen in Oekraïne en de boycot van Rusland erg schaars en dus duur is.

De patat wordt gemaakt van aardappelen van eigen bodem, maar de kunstmest wordt gemaakt met duur gas. Zo werken hoge prijzen door in complete productieketens en dat zorgt voor de torenhoge inflatie.

Kans op recessie in Europa

De hoge inflatie (en hoge energieprijzen in het bijzonder) dreigt te leiden tot een economische recessie. Door hoge prijzen daalt de koopkracht in Europa: burgers hebben simpelweg minder geld te besteden door hun hoge energierekening.

Daarnaast is er voor bedrijven een risico als er in het geval van een strenge winter tijdelijke tekorten aan gas ontstaan. Een rantsoenering van het gasverbruik in Europa zal de industriële productie schaden en de economische onzekerheid is ook nog eens slecht voor het sentiment en uitgaven van de consument.

Bouw financiële zekerheden in

Het is niet ondenkbeeldig dat de situatie in Oekraïne verder escaleert. Is het niet door het inzetten van nieuw materieel of nieuwe manschappen, dan is het wel doordat Rusland verdeeldheid zaait in Europa. Om nog maar te zwijgen van een nucleaire dreiging, wat tot grote vluchtelingenstromen zal leiden.

Vooralsnog lijken de EU-lidstaten de rijen gesloten te houden en wordt het gezamenlijk inkopen van gas overwogen. De vraag is echter wat er met het sentiment in Europa gebeurt, mochten we onverhoopt weer eens een zeer strenge winter krijgen.

De onzekerheid houdt hoe dan ook aan en daar zul je als ondernemer op moeten anticiperen. Wat doe je wanneer de dollar nog sterker wordt, bijvoorbeeld? Het is verstandig om je kwetsbaarheden in kaart te brengen en vervolgens financiële zekerheden in te bouwen om zonder grote kleerscheuren uit een mogelijke recessie te komen.

Godard Strengers is valutadealer voor Ebury. Na enkele jaren vanuit Londen te hebben gewerkt, is hij nu werkzaam bij Ebury aan de Zuidas in Amsterdam.