Om te voorkomen dat de eigen munt naira nog verder wegzakt wil de centrale bank van Nigeria mensen die Amerikaanse dollars achterhouden in de gevangenis gooien, meldt Quartz.

De naira heeft in iets meer dan een jaar tijd al meer dan de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar. Het grote probleem voor Nigeria is op dit moment het grote gat tussen de officiële wisselkoers en de waarde op de parallelle markt van straathandelaren.

Met de door de staat vastgestelde wisselkoers is een dollar 305 naira waard, terwijl je je dollars op straat kan inruilen voor rond de 400 naira per stuk.

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) wil de wetten die lokale geldmarkt reguleren hervormen. Onderdeel van de voorstellen is dat de centrale bank de bevoegdheid krijgt om beslag te leggen op buitenlandse valuta als dat “geld is bestemd voor terroristische activiteiten of voor andere activiteiten die de veiligheid van Nigeria ondermijnen”.

Met die laatste, behoorlijk brede omschrijving krijgen de bank en de overheid de macht om onder het mom van nationale veiligheid toegang te krijgen tot het geld op privérekeningen van burgers.

Als dit voorstel er doorheen komt is de kans groot dat mensen hun geld van de rekening halen en contant bewaren. Om dat te voorkomen stelt de CBN een gevangenisstraf van twee jaar voor van Nigerianen die beschikken over buitenlandse valuta in contanten en die niet binnen 30 dagen na de verkrijging daarvan op een bankrekening storten.

Het is niet de eerste poging van de CBN om de valutamarkt onder controle te krijgen. Vorig jaar stelde de bank een vaste wisselkoers vast voor bestedingen met bankpassen in het buitenland en straathandelaren die meer dan 400 naira betalen voor een dollar worden gearresteerd.

LEES OOK: Een valuta-expert noemt 4 voordelen die je als importeur kunt benutten als je in lokale valuta betaalt