Beroemdheden, regeringsleiders en bekende figuren uit de zakenwereld en wetenschap uit de hele wereld brengen op woensdag op hun eigen manier een hommage aan de overleden wetenschapper Stephen Hawking.

Hawking overleed woensdagochtend op 76-jarige leeftijd.

Astrofysicus en Twitter-bekendheid Neil deGrasse Tyson twitterde een foto van hemzelf met Hawking, met daarbij de tekst dat met het overlijden van Hawking ‘een intellectueel vacuüm is ontstaan’.

Al Jean, auteur en producent van tekenfilmserie The Simpsons noemde Hawkings humor ‘net zo groot als het universum’.

Hawking stond bekend om zijn scherpe humor. Hij zei daarover dat 'dat hetgene was wat hem op de been hield'.

In 1999 had Nobelprijswinnaar Hawking een rol in een aflevering van The Simpsons. In de jaren erna verscheen hij nog drie keer in de beroemde serie.

Die rollen maakten Hawking enorm populair bij het grote publiek. Hij grapte vaak dat hij regelmatig werd aangezien als een karakter uit The Simpsons en roemde de serie als ' het beste dat ooit op de Amerikaanse tv is verschenen'.

Acteur en ster uit Home Alone, Macauley Calkin, zei dat de overleden fysicus 'geniaal was en mijn favoriete Simpson-personage'.

De populaire sterrenkundige en bekende blogger Phil Plait stipte in een serie tweets de wetenschappelijke doorbraken van Hawking aan.

Plait omschrijft hoe Hawking 'ontdekte hoe de meest krachtige objecten in het universum uiteindelijk verdwijnen': zwarte gaten. En hoe Hawking 55 jaar leefde met de ziekte ALS.

Mayim Bialik, zowel neurowetenschapper als TV-ster in de serie The Big Bang Theory, twitterde dat Hawking 'nu vrij is van de fysieke belemmeringen en boven de wereld zweeft'.

Wetenschapper Matthew Buckley zei dat Hawkings genialiteit veel verder reikte dan zijn bekendheid.

"Hawking was een geweldige wetenschapper. Zonder zijn ziekte had de wereld waarschijnlijk nooit van hem gehoord, terwijl dat wel had gemoeten", twitterde Buckley. Waarna hij Hawkings werk over zwarte gaten aanstipte.

NASA twitterde een video waarin de ruimtevaartorganisatie een hommage brengt aan de overleden wetenschapper. 'Zijn theorieën openden een universum aan mogelijkheden die de wereld nog altijd aan het ontdekken is', aldus NASA.

De premier van India, Narenda Modhi, zei dat Hawkings 'vastberadenheid en vasthoudendheid' generaties over de hele wereld inspireert.

De voormalige VN-ambassadeur voor Amerika, Samantha Power, onderstreepte Hawkings vriendelijke persoonlijkheid in combinatie met zijn briljante geest.

Hawking overleed in zijn eigen huis. Hij deed een serie ontdekkingen die de kijk van wetenschappers op zwarte gaten in het universum volledig op zijn kop zette.

Hawking had drie kinderen: Lucy, Robert en Tim.

LEES OOK: Zoeken op ‘aftrekposten’ populair bij aangifte 2017: een overzicht van alle slimme aftrekposten