Hoe gecompliceerder het leven wordt, hoe lastiger het is om succes te definiëren.

Als in: Je gaat lekker op werk, krijgt promotie na promotie, maar je ziet je kinderen al weken amper en om eerlijk te zijn voel je je niet zo goed over jezelf.

Of: Je blijft iedere dag bij je kinderen, ziet ze opgroeien tot gelukkige, gezonde kleine mensen, maar je ondernemersdrift blijft onaangeroerd en je hebt niet gevoel dat je het maximale uit je leven haalt.

Of je nu last hebt van bovenstaande zaken of iets anders, er is een meer realistische manier om je levenskeuzes te evalueren dan ‘succesvol/niet succesvol’.

Dat framework wordt genoemd in het boek Barking Up the Wrong Tree van Eric Barker. Hij runt een populaire blog onder dezelfde naam. De techniek werd ontwikkeld door onderzoekers Laura Nash en Howard Stevenson die beiden werkten aan Harvard.

Zoals ze in 2004 al schreven in een artikel voor Harvard Business Review bestudeerden Nash en Stevenson honderden succesvolle mensen op verschillende vlakken. Ze kwamen erachter dat er vier componenten zijn voor duurzaam succes: geluk, prestatie, betekenis en erfenis.

Barker legde aan Business Insider uit welke vier vragen je jezelf het beste kunt stellen om je leven te evalueren:

Lees ook op Business Insider

  • Geluk: “Vind ik de dingen die ik doe leuk?”
  • Prestatie: “Gaat het goed met me en ga ik vooruit in mijn carrière?”
  • Betekenis: “Heeft hetgeen wat ik doe een positief effect op de mensen die ik liefheb?”
  • Erfenis: “Maak ik de wereld mooier met wat ik doe?”

“Wanneer mensen hier op wekelijkse of maandelijkse basis bij stilstaan, krijgen ze een goed idee van hun werk-privébalans”, zegt Barker.

Geluk en prestatie

Een manier om met de eerste twee maatstaven aan de slag te gaan is simpel, aldus Barker. Vind een vak waarin jij jouw ‘persoonlijke sterktes’ gebruikt of een vaardigheid waar jij opvallend goed in bent.

Uit onderzoek blijkt dat “hoe meer je deze vaardigheid gebruikt, hoe gelukkiger en meer gerespecteerd jij je over je werk voelt”. Wat nog meer? “Gebruik je die skills in je werk, dan ga je meer bereiken”, zegt Barker.

Betekenis

Bij ‘betekenis’ wil je erachter komen of de moeite die jij in je werk stopt, voor genoeg tijd én geld zorgt om je familie en de mensen van wie jij houdt te kunnen zorgen.

Erfenis

Als laatste: erfenis. Je wilt je écht afvragen of jouw werk een positief effect heeft op de samenleving.


Volgens Barker kijken te veel mensen naar slechts één peiler: ze evalueren hun leven aan de hand van geluk alleen, of alleen aan hoeveel geld ze verdienen.

Anderen willen het volgens Barker te graag volgens het boekje doen: eerst focussen op je educatie, dan op je carrière, dan op je relatie. “Het leven is nooit zo zwart-wit”, stelt de expert.

Niemand zegt dat het makkelijk is om je op alle vier de peilers tegelijk te storten. Maar het is belangrijk om erachter te komen wat jou voldoening geeft. Als je alleen al start met de intentie om alle vier de elementen in je leven en werk te verwerken, dan heb je een grotere kans om je succesvol te voelen.

LEES OOK: 3 redenen waarom je beter niet al je zelfvertrouwen uit professionele prestaties put