• Het omvallen van ‘bank voor de startupwereld’ SVB zorgt voor grote geldzorgen bij duizenden jonge, Amerikaanse bedrijven.
  • Silicon Valley Bank is onder curatele gesteld door overheidsorganisatie FIDC en tegoeden zijn op dit moment niet opneembaar.
  • Verschillende Amerikaanse startups proberen nu in allerijl elders geld te vinden, om volgende week in ieder geval loonbetalingen te kunnen doen.
  • Lees ook: Hogere rentes doen binnen enkele dagen 2 banken omvallen: hier moeten beleggers op letten

De afgelopen vrijdag omgevallen Silicon Valley Bank beheerde aanzienlijke tegoeden van Amerikaanse startups. Jonge groeibedrijven vrezen nu voor problemen, als ze volgende week salarissen moeten uitbetalen. Op allerlei manieren proberen bedrijven elders tegoeden op te bouwen om in ieder geval hun personeel te kunnen uitbetalen.

Silicon Valley Bank werd vrijdag officieel gesloten. De Amerikaanse overheidsorganisatie FIDC, die sinds 1934 bestaat en de uitbetaling van tegoeden tot 250.000 dollar garandeert, is als bewindvoerder aangesteld.

De implosie van de bank volgde slechts 48 uur op de verrassende aankondiging van woensdag. Toen bleek dat de bank voor 2,25 miljard dollar financiering zocht en daarvoor nieuwe aandelen wilde uitgeven. Dat resulteerde in een stormloop van klanten die hun geld terugtrokken.

Het faillissement van de SVB op vrijdag was de op één na grootste faillissement van een bank in de Amerikaanse geschiedenis en de grootste sinds de financiële crisis van 2008.

De bank had nauwe banden met de wereld van durfkapitaal en technologie. Het faillissement heeft de vrees aangewakkerd voor het lot van duizenden Amerikaanse startups.

"De echte slachtoffers van de val van de SVB zijn de depositohouders: startups (10 tot 100 werknemers) die hun loon niet kunnen betalen en volgende week hun deuren zullen moeten sluiten, of mensen met onbetaald verlof moeten sturen", schreef Gary Tan, CEO van startup-incubator en durfinvesteerder Y Combinator, op Twitter.

Bedrijven proberen nu elders voldoende saldo op te bouwen

Een van de startups die nu bij een andere bank voldoende nieuwe tegoeden probeert op te bouwen is de experimentele speelgoedwinkel Camp. De interactieve speelgoedwinkel werd ondersteund met durfkapitaal en heeft vestigingen in New York, New Jersey en Californië.

Camp kondigde vrijdag een speciale kortingsactie aan bij gebruik van de ludieke promocode 'BANKRUN'.

"Al onze cash stond bij SVB en we proberen ons saldo bij Chase [bank, red.] op te bouwen," vertelde CEO en medeoprichter Ben Kaufman van Camp via een direct message op Twitter aan Insider

Kaufman zei ook dat het bedrijf nog niets van de gesloten bank heeft gehoord. In een e-mail aan klanten schreef CEO Ben Kaufman dat ze "hopen dat dit snel wordt opgelost."

"In de tussentijd wenden wij ons tot jullie, onze meest waardevolle klanten, om ons te helpen," staat er verder in de mail.

De vernieuwende speelgoedwinkel is niet de enige startup met een acuut geldprobleem. "Als deze startups weken of maanden moeten wachten op hun deposito's, hebben we geheel willekeurig een generatie Amerikaanse startups vernietigd", waarschuwde Tan van durfinvesteerder Y Combinator.

LEES OOK: Beurzen in de ban van problemen bij relatief onbekende Silicon Valley Bank, die startups in techsector financiert