Voormalig PvdA-minister van Onderwijs en Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die als wetenschapper specialist is op het gebied van moleculaire genetica, richtte in 2018 de startup Frame Therapeutics op. Hiermee stortte Plasterk zich op het onderzoek naar kankervaccins. Woensdag werd bekend dat het bedrijf van Plasterk is verkocht aan diens Duitse branchegenoot Curevac.

Frame Therapeutics wordt gewaardeerd op 32 miljoen euro, waarbij Curevac 50 procent van de overnameprijs direct betaalt. De rest van de uitbetaling van de overnameprijs is gekoppeld aan het bereiken van een aantal afgesproken doelen. Curevac wil naar eigen zeggen met de overname van Frame Therapeutics zijn activiteiten in Amsterdam Science Park uitbreiden.

Frame Therepeutics en Curevac willen samen vaccins ontwikkelen die de afweerreactie van het lichaam zo stimuleren dat tumoren gerichter worden aangevallen. Hierdoor zouden gezonde lichaamscellen niet worden beschadigd, wat een groot verschil zou zijn met andere behandelmethoden van kanker.

“We moeten nu eerst laten zien dat zo’n vaccin in de praktijk ook gaat werken”, zegt Plasterk in een toelichting tegen De Telegraaf.

Plasterk voelt zich naar eigen zeggen helemaal op zijn plek in de wereld van de wetenschap en biotechstartups, zegt hij tegen de krant: "Je wordt daar gewoon op je waarde beoordeeld en er is wel concurrentie, maar we proberen samen het kankeronderzoek te verbeteren. Als een ’tegenstander’ iets ontdekt heeft, applaudisseer je daar ook voor. Ja, daarom ben ik hier veel meer op mijn gemak dan in politiek Den Haag. Ik ben daar acht jaar minister geweest. Op een bepaald moment is de gouden regel dat je ermee moet stoppen. Nieuwe mensen moeten dan het volk vertegenwoordigen."

LEES OOK: ‘Een miljoen vragen voor iets dat soms niet meer dan een idee is, dat had ik niet gedurfd’ – Bas Witvoet over ondernemerschap en Dragons’ Den