• Nederlandse startups en scaleups hebben bijna 3 miljard euro opgehaald bij durfinvesteerders in de eerste helft van 2021.
  • Het forse bedrag vooral voor rekening komt van enkele grote kapitaalrondes bij onder meer Messagebird, Bunq en Mollie.
  • Het zijn met name buitenlandse investeerders die instappen bij grotere financieringsrondes.

Nederlandse startups en scaleups hebben forse bedragen opgehaald bij durfinvesteerders in de eerste helft van 2021. In totaal gaat het om bijna 3 miljard euro, tegenover circa 500 miljoen euro in eerste helft van 2020.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van Dealroom.co, Dutch Startup Association (DSA), Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en Techleap.nl.

Innovatieve bedrijven uit Nederland halen daarmee opnieuw een recordbedrag binnen, maar lopen internationaal gezien nog achter. Daar komt bij dat het forse bedrag vooral voor rekening komt van enkele grote kapitaalrondes.

Zo haalde betalingsdienstverlener Mollie 665 miljoen euro op, kreeg MessageBird voor 800 miljoen dollar financiering en ging er 193 miljoen euro naar neobank Bunq.

Lees ook: Bunq haalt €193 miljoen euro op in grote investeringsronde – CEO Ali Niknam: ‘We zijn klaar voor een nieuwe groeifase’

Deze groeiende geldstroom nam volgens het rapport vooral in het tweede kwartaal een vlucht. De teller staat voor dit jaar al hoger dan het totaalbedrag van 1,7 miljard euro dat startups en scaleups ophaalden in heel 2020.

De grote bedragen die naar Nederlandse scaleups gingen, kwamen vooral van buitenlandse investeerders. "Deze rondes zijn nog moeilijk te realiseren in het daarvoor te beperkte Nederlandse ecosysteem. Door het grote aandeel aan buitenlandse investeringen vloeit veel van de winst weg naar buitenland", zo valt in het rapport te lezen.

“We zijn op de goede weg, maar het is belangrijk dat we juist nu de volgende stap zetten. Hoewel Nederland een van de snelst groeiende Europese landen is, bevinden we ons in stevige concurrentie met de landen om ons heen die niet alleen groeien, maar ook in regelgeving blijven voorlopen", zegt Maurice van Tilburg, Managing Director Techleap.nl. "Er groeien in Nederland daardoor nog steeds veel te weinig startups door tot scaleups."

[activecampaign form=30]

Lees meer over startups en scaleups: