“Enkele miljoenen” heeft het Nederlandse biotechbedrijf In Ovo opgehaald om een machine te ontwikkelen die razendsnel het geslacht van kippeneieren kan analyseren.

Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Het gaat om een vinding waarmee de pluimveesector hoogstwaarschijnlijk een grote efficiencyslag gaat maken. Door de prenatale scanning en selectie op geslacht wordt het vergassen van economisch onrendabele eendagshaantjes immers overbodig.

In Ovo’s kapitaalinjecties zijn afkomstig het Duitse chemiebedrijf Evonik, het Singaporese investeringsfonds VVNP en de universiteit Leiden. De universiteit, waarvan In Ovo een spin-off is, stortte in een eerdere ronde in 2014 ook al.

Twee vliegen in één klap – efficiënt én diervriendelijk

In 2012 richtten biologiestudent Wouter Bruins en student biomedische wetenschappen Wil Stutterheim In Ovo op. Bruins en Stutterheim hadden ontdekt dat onder de eierschaal bepaalde stoffen zitten die aangeven of het ei een haan of een hen bevat.

Een niet onbelangrijke vondst. Pluimveehouders zijn immers niet blij wanneer er een haantje uit het ei tevoorschijn komt: haantjes leggen geen eieren en de mannetjes van legrassen zijn ongeschikt als vleeskip.

Het haantje heeft evenmin enige reden tot vreugde, hij wordt vrijwel direct vergast. Jaarlijks sterven in Nederland op die manier zo'n 45 miljoen kuikentjes, wereldwijd zijn dat er 3,2 miljard.

Met deze chemische geslachtsbepaling, beter bekend als 'gender typing' pakt In Ovo "één van de grootste ethische uitdagingen aan in de pluimveehouderij", zegt Bernhard Mohr, hoofd Venture Capital bij Evonik tegen het FD.

Volgens Mohr verstevigt deze investering Evoniks positie als leverancier voor de landbouwindustrie omdat het bijdraagt aan het verantwoord produceren van voedsel. De Leidse startup kreeg eerder financiële steun van het ministerie van Economisch Zaken, de Universiteit Leiden en de Dierenbescherming. En nu deze grote partijen uit Duitsland en Singapore.

Oprichter Wouter Bruins is in elk geval enthousiast: "We hebben in onze eerste echte investeringsronde een stel goede investeerders gevonden. Zo denkt VVNP, die veel in Agritech investeert, dat er ook in Azië veel vraag zal zijn naar onze technologie."

Geslacht eieren binnen microseconde bepalen

In Ovo kan in het laboratorium nu in één seconde het geslacht van een ongeboren kuiken bepalen. Of dat snel is? Wouter Bruins: "Onze concurrenten zitten zo tussen de halve minuut tot wel een uur. We willen dit gaan versnellen naar micro-seconden."

Die snelheid is bepalend voor zakelijk succes: in grote legboerderijen worden dagelijks honderdduizenden eieren geanalyseerd. In Ovo werkt nu hard aan het prototype dat in broederijen razendsnel en betrouwbaar eieren gaat analyseren.

Medio 2020 wil In Ovo het eerste commerciële product naar de markt brengen.

LEES OOK: Deze ondernemer had nog nooit in een caravan geslapen, omdat hij niet in ‘zo’n wit, plastic ding’ gezien wil worden – nu verkoopt hij z’n eigen designcaravan