In Duitsland, Frankrijk en België zwelt de kritiek op het doden van eendagshaantjes aan. De Nederlandse startup In Ovo ontwikkelt een machine om de haantjes al in het ei van de hennen te scheiden.

De biotechstartup In Ovo, spin-off van de Universiteit Leiden, heeft een innovatief concept ontwikkeld waarmee het geslacht van een legkip al in het ei te achterhalen is.

Met de chemische geslachtsbepaling kan de pluimveesector een grote efficiëntieslag maken. Diervriendelijkheid en kostenbesparingen gaan daarbij hand in hand.

“In februari 2016 hebben we onze proof of concept rond”, zegt Wouter Bruins, medeoprichter van In Ovo, tegenover Duurzaambedrijfsleven.nl. “In 2017 presenteren we met onze Deense partner Sanovo ons eerste prototype.”

Miljarden dode haantjes

Haantjes leggen geen eieren en de mannetjes van legrassen zijn als vleeskip ongeschikt. In Nederland vergast de pluimveesector daarom jaarlijks tientallen miljoenen mannetjeskuikens. Wereldwijd gaat het zelfs om 3,2 miljard eendagshaantjes.

De pluimvee-industrie broedt ze zinloos uit, om ze na een snelle geslachtsbepaling direct te ‘vernietigen’, te vergassen of te laten stikken. “Duitsland wil daar nu echt zo snel mogelijk van af”, zegt Bruins. In de deelstaten Nordrhein Westfalen en Hessen zijn er al rechtszaken tegen de dieronvriendelijke praktijk gewonnen.

Ook in Frankrijk en België neemt de kritiek op de dieronvriendelijke geslachtsbepaling en het vernietigen van de haantjes toe. Een recent filmpje van Franse dierenactivisten over een broederij in Bretagne zette 63 Franse parlementsleden aan op te roepen tot een verbod op het doden van uitgebroede eendagshaantjes.

Lees ook op Business Insider

Diervriendelijk en efficiënt

“Omdat er nog geen oplossing voorhanden is, wordt het doden van eendagshaantjes nu nog gedoogd. In 2017 is het verbod in Duitsland naar verwachting echt van kracht”, zegt Bruins. “Dan zijn wij ook klaar om de markt op te gaan.”

Met de Deense machinebouwer Sanovo, leverancier voor de pluimvee-industrie, werkt In Ovo het concept nu verder uit. Het ontwikkelingswerk moet een machine opleveren die de laboratoriumtechniek van In Ovo op grote schaal toepasbaar maakt.

In Ovo test de eieren door, na een aantal dagen broeden, een kleine punctie te maken. Het geslacht is zo chemisch te bepalen. De hennetjes komen ongeveer twee weken later gewoon gezond uit. Voor de ‘mannetjeseieren’ houdt het broedproces na de test op.

De afgedankte eieren zijn mogelijk te gebruiken in de productie van vaccins, diervoeders of meststoffen. In Ovo onderzoekt daartoe de technische kansen en de ruimte die regelgeving biedt.

Ruimte- en energiebesparing

In 2017 willen In Ovo en Sanovo met de machine de markt op. Het is dan een diervriendelijk en kosteneffectief alternatief voor het arbeidsintensieve, handmatige seksen van de kuikens.

Naast op arbeid besparen de broederijen dan bovendien op energiegebruik en broedcapaciteit. De ‘economisch waardeloze’ mannetjeskuikens verblijven nog slechts een derde van de tijd in de verwarmde broedmachines.

Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl

Britse supermarktketen maakt eierdoos uit gras

Amsterdamse startup maakt eerste concurrerende bioplastic

Visnet onder stroom reduceert bijvangst

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl