Het lukt starters op de woningmarkt vaker om een hypotheek rond te krijgen. In de tweede helft van afgelopen jaar sloten beginnende huiseigenaars zo’n 10 procent vaker een hypotheek af dan in de eerste maanden van 2022, meldt consultancybureau IG&H.

Over alle groepen gezien nam het aantal verstrekte hypotheken in die periode juist met ruim een vijfde af door de flink opgelopen rente.

Vooral over- en bijsluiters namen voor minder geld een hypotheek in de tweede helft van afgelopen jaar. De omzet vanuit deze groep nam met meer dan de helft af. “Het is niet langer interessant om een hypotheek over te sluiten door de gestegen rente”, aldus IG&H. “Dit is een groot contrast met de eerste helft van 2022, toen de rente nog relatief laag was en onder over- en bijsluiters juist het hoogste aantal hypotheken werd afgesloten.”

Starters grijpen nu juist vaker hun kans, mogelijk ook doordat de huizenprijzen aan het dalen zijn.

In totaal werden vorig jaar 10 procent minder hypotheken afgesloten dan een jaar eerder, tot 462.000 hypotheken. In het laatste kwartaal van 2022 was de afname van de hypotheekomzet op jaarbasis het sterkst, met een krimp van 31 procent. De omzet kwam in deze periode uit op 30,8 miljard euro. Het gemiddelde bedrag van een hypotheek was eind vorig jaar 392.000 euro.

Starters maken nog altijd nauwelijks kans

Maar in de meeste gemeenten maakt de gemiddelde starter nog altijd nauwelijks kans op een koopwoning. Een single starter die 48.000 euro verdient kan slechts 3 procent van de huizen in Nederland financieren met een volledige hypotheek, zo meldde marktonderzoeker Calcasa vorige week.

Het lastigst hebben deze starters het in de gemeenten Amsterdam en Utrecht, waar 0,3 procent van de koopwoningen binnen hun budget past.

LEES OOK: Huizenprijs daalt, hypotheekrente stijgt: goed of slecht nieuws voor starter op woningmarkt?