Ruim de helft van kopers op de Nederlandse huizenmarkt zit momenteel in de leeftijdscategorie tot 35 jaar, zo blijkt gegevens van financieel intermediair De Hypotheekshop.

Huizenkopers onder de 35 jaar waren dit jaar tot nu toe goed voor 54 procent van de aanvragen voor aankoop van een nieuwe woning. In november deed de leeftijdsgroep ruim een kwart meer hypotheekaanvragen dan in dezelfde maand in 2022. De bedragen die ze aanvroegen lagen ook hoger, met een stijging van gemiddeld 8,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In de segmenten waar jonge huizenkopers voornamelijk actief zijn, is het aanbod dit jaar jaar gegroeid. Dat heeft meerdere redenen: de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers heeft het voor particuliere beleggers minder interessant gehad een grote vastgoedportefeuille te hebben, terwijl gemeenten bij steeds meer woningen eisen dat eigenaren er daadwerkelijk in wonen (de zogeheten zelfbewoningsplicht).

Ook de overheid doet een duit in het zakje, met de reguleringen van de huursector, waardoor goedkopere huurwoningen verkocht worden.

Maar ook de situatie van starters zelf is veranderd, schrijft De Hypotheker. Door een stabiele hypotheekrente en gestegen lonen kunnen jongere huizenkopers meer lenen. De afgelopen vijf maanden bleef het gemiddelde hypotheekbedrag aangevraagd door jongeren tot 35 jaar stijgen. Momenteel ligt het gemiddelde hypotheekbedrag voor jongere huizenkopers op 315.110 euro.

2024: hogere maximale hypotheek met NHG en hogere vrijstelling overdrachtsbelasting

Voor 2024 zijn er twee belangrijke voordelen voor jongere huizenkopers, aldus De Hypotheker. De grens voor de maximale hypotheek met NHG-verzekering wordt verhoogd en de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor jongere huizenkopers wordt verruimd.

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt in 2024 naar 435.000 euro, een prijsklasse voor koopwoningen waarin kopers tot 35 jaar veelal actief zijn. Daarnaast kijken geldverstrekkers in 2024 naar de openstaande studieschuld in plaats van de oorspronkelijke studieschuld, iets wat voorheen een negatief effect had voor starters op de huizenmarkt.

Ook gaat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers in de leeftijd tot 35 jaar omhoog. Voor dit jaar ligt die grens bij woningen met een marktwaarde tot 440.000 euro en dat stijgt in 2024 naar 510.00 euro.

Desondanks is het niet allemaal koek en ei voor starters, geeft commercieel directeur Mark de Rijke van De Hypotheker aan in een persverklaring “Ondanks deze cijfers zijn er nog voldoende uitdagingen voor deze leeftijdscategorie. Zo is weer sprake van een groeiende concurrentie op de woningmarkt en zijn de huizenprijzen sinds een aantal maanden licht aan het stijgen. Vooral voor alleenstaande starters is het dus nog steeds lastig op deze krappe woningmarkt”, aldus de Rijke.