Premium content ophalen
  • De gemiddelde huizenprijs steeg in het slotkwartaal van 2020 het hardst in de afgelopen vijf jaar. Maar de hypotheekrente bleef vorig jaar nagenoeg gelijk.
  • Een duurdere woning werd daarom nauwelijks gecompenseerd met een lagere hypotheekrente, waardoor woningen weer een stuk minder betaalbaar werden.
  • Starters hebben hier meer last van dan doorstromers. Bekijk het verschil in maandlasten voor stellen met hetzelfde inkomen.

Ondanks de coronacrisis stijgen de huizenprijzen nog steeds en daarmee worden ze voor veel starters weer een stuk minder betaalbaar. Dat effect wordt versterkt doordat de hypotheekrente nog maar heel beperkte daalt.

Doorstromers die een oud huis verkopen bij de aankoop van een nieuwe woning, hebben veel minder last van stijgende huizenprijzen. Zij kunnen vaak profiteren van overwaarde in de oude woning, die zorgt voor een betere betaalbaarheid bij de aankoop van een huis.

De gemiddelde huizenprijs klom in het slotkwartaal van 2020 met 11,6 procent, meldde makelaarsvereniging NVM afgelopen week. Daarmee stegen de huizenprijzen het hardst in de afgelopen vijf jaar.

Premium content ophalen