De Starshipraket van ruimtevaartbedrijf SpaceX symboliseert de droom van techmiljardair Elon Musk om mensen uiteindelijk naar Mars te brengen. Maar daarvoor moet het ruimtevaartuig wel eerst veilig zijn.

Tijdens een testvlucht van afgelopen donderdag explodeerde een prototype van de Starshipraket enkele minuten na de lancering. Het plan was om het ruimtevaartuig in een baan om de aarde te brengen.

Dit was niet de eerste keer dat een testvlucht van Starship ten einde kwam door een explosie. Wel was het de eerste keer dat het ruimtevaartuig Starship en de hulpraket met de naam Super Heavy Booster in combinatie werden gelanceerd.

Foto: PATRICK T. FALLON/Getty Images

Ongeveer drie minuten na de lancering mislukte de ontkoppeling, waarbij de hulpraket los gemaakt moest worden van het ruimtevaartuig. De megaraket viel daardoor terug naar de aarde en ging in vlammen op. Topman Musk van SpaceX had vooraf al aangegeven de slagingskans van de testvlucht op 50 procent in te schatten.

"Ik denk dat er een kans van ongeveer 50 procent is om de baan te bereiken", zei Musk. De CEO gaf ook aan dat SpaceX meerdere Starship-raketten bouwt en dat er een kans van 80 procent is dat een van die raketten dit jaar een baan om de aarde zal bereiken.

SpaceX heeft eerder tests gedaan met de Starship om het ruimtevaartuig zichzelf te laten lanceren én weer te landen. Uiteindelijk is dat gelukt, maar voordien gingen vier vroege prototypes in vlammen om bij proefvluchten.

In de video's hieronder kun je zien wat bij elke mislukte lancering gebeurde. We beginnen met de proefvlucht van de Starship-raket: van afgelopen donderdag.

Voor eerdere testvluchten die eindigden in explosies, moeten we wat verder terug in de tijd.

Op 9 december 2020 lanceerde Starship een prototype met de naam Starship serial no. 8, or SN8. Deze raket schoot ongeveer 11 kilometer omhoog boven de lanceerbasis in Texas. Daar bleef het ruimtevaartuig even hangen, waarna het begon terug te zakken naar de aarde.

De raket kantelde en was niet in staat rechtop de blijven, zodat deze bij de terugkeer op de grond instortte en explodeerde.

Het volgende prototype, de SN9, trof een vergelijkbaar lot op 2 februari 2021. Dit keer leek het te liggen aan één van de motoren dat de raket scheef gingen hangen en niet goed landde, met een explosie tot gevolg.

Het derde prototype, SN10, landde wel netjes op 2 maart 2021. Maar er ontstond een brand rond de raket. Ongeveer 10 minuten na de landing explodeerde de raket alsnog.

In dezelfde maand, op 30 maart 2022, deed SpaceX een vierde poging met de SN11. Ook deze raket explodeerde. SpaceX beëindigde de officiële livestream voordat dit gebeurde, maar een live feed van NASASpaceflight toonde hoe de brokstukken neerdaalden.

Uiteindelijk lukte het SpaceX op 5 mei 2021 om een prototype te laten landen, zonder ongelukken.

De combinatie van het ruimtevaartuig Starship en de Super Heavy Booster wordt in een vergelijkbare proefperiode getest. Het is dus goed mogelijk dat we nog meer proefvluchten met explosies krijgen.

LEES OOK: Elon Musk bepaalt of de mens weer voet op de maan zet: NASA wil zijn Starship-raket daarvoor inzetten